Obrenovac, 17.05.2021

NOVE VEŠTINE ZA NOVI POSAO


Izvor: mondo.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 10.04.2021.
Ako je online u─Źenje bio jedan od vode─çih trendova u godinama iza nas, tokom novog doba hibridnog u─Źenja i rada od ku─çe, zasigurno je izbio na prvo mesto

Foto:Promo/GSMO


Pored školaraca i studenata, koji su savladali gradivo celokupne školske godine dru┼że─çi se sa monitorom i tastaturom, pojavio se i veliki broj starijih koji su slobodno vreme odlu─Źili da iskoriste na koristan na─Źin – sticanjem novih znanja i veština.

"U Srbiji se više od 30 hiljada osoba prijavilo da poha─Ĺa besplatne kurseve koje su na globalnom nivou organizovali Microsoft, Linkedin i GitHub, što nas stavlja na drugo mesto po broju prijavljenih u jugoisto─Źnoj Evropi i šezdeset osmo mesto u svetu. Ovo pokazuje da smo svesni zna─Źaja sticanja novih znanja koja ─çe nam pomo─çi da unapre─Ĺujemo svoje karijere“, ka┼że Tanja Tatomirovi─ç, direktorka komunikacija za 24 zemlje Centralne i Isto─Źne Evrope u kompaniji Microsoft.

Globalna inicijativa za u─Źenje je pokrenuta prošlog leta u cilju pru┼żanja novih znanja ljudima koji su zbog izazovne zdravstvene situacije ostali bez posla, kako bi im olakšala da na─Ĺu novo zaposlenje u skladu sa modernim veštinama koje nove okolnosti rada zahtevaju. Spisak ponu─Ĺenih kurseva je znatan i obuhvata znanja iz oblasti novih tehnologija, finansija, marketinga, dizajna, pa ─Źak i „soft skills“ koje su preko potrebne za rad u timovima.

Tatomirovi─ç objašnjava da je broj prijavljenih na besplatne obuke zadovoljavaju─çi ali da je prava dobrobit ovog programa do─çi do sertifikata na kraju, jer ─çe taj završni korak tako─Ĺe doprineti uspešnijem tra┼żenju posla.

"Mnoge firme oslanjaju se na Microsoft rešenja, tako da je veoma velika potra┼żnja za profesionalcima koji poznaju naše tehnologije. U tom smislu sertifikat koji se dobije po završenom kursu ima veoma veliki zna─Źaj za poslodavce, ali i za kandidate koji tra┼że posao ili ┼żele da napreduju u okviru svoje firme“, ka┼że ona i ukazuje na dodatne pogodnosti, mogu─çnosti rada online, pa ─Źak i potpune promene pravca karijere.

Kako bi se odredile najtra┼żenije veštine, koriš─çen je LinkedIn ekonomski grafikon pomo─çu kojeg je digitalno mapirano preko 706 miliona profesionalaca, 55 miliona kompanija, 11 miliona ponuda za posao, 36 hiljada razli─Źitih veština i 90 hiljada škola na LinkedInu. Na ovaj na─Źin otkriveno je 10 najtra┼żenijih poslova koji ─çe biti aktuelni u naredne ─Źetiri godine:

1. Softver diveloper
2. Predstavnik prodaje
3. Projektni menad┼żer
4. IT administrator
5. Stru─Źnjak za usluge prema kupcima
6. Stru─Źnjak za digitalni marketing
7. IT podrška
8. Analiti─Źar podataka
9. Finansijski analiti─Źar
10. Grafi─Źki dizajner

Svi kursevi u okviru globalne inicijative za u─Źenje otvoreni su za sve one koji su zainteresovani za nova znanja i veštine i to na engleskom, francuskom, nema─Źkom, španskom i japanskom jeziku, bez obzira na uzrast ili prethodno iskustvo. Osim obuka za konkretna zanimanja, putem globalne inicijative za sticanje znanja su na raspolaganju i obuke za “soft” veštine neophodne za funkcionisanje u modernom poslovnom okru┼żenju, poput veština za tra┼żioce posla, va┼żnih „soft“ veština i kurs digitalne transformacije. Kada su u pitanju obuke za sticanje novih veština, kreiranje aplikacija, cloud tehnologija i koriš─çenje vešta─Źke inteligencije su se pokazali kao najpopularnije.

Globalna inicijativa za u─Źenje otvorena je od 30. marta i za sve ─Ĺake i studente koji poha─Ĺaju Comtrade obrazovne institucije ITS, ITHS i CODE, sa ciljem sticanja novih znanja i veština putem besplatnih kurseva na platformi opportunity.linkedin.com.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE