Obrenovac, 01.07.2022

NEMA VIŠE SELFIJA U TOALETIMA, INSTAGRAMA I IGRICA NA ČASOVIMA


Izvor: Kurir.rs/A.K./Lokalne novine | Obrenovac, 20.04.2022.
Sve više škola u Srbiji namerva da telefone đaka stavi pod KLJUČ

Foto:Profimedia


Nakon što su dve osnovne škole u Požarevcu i Prokuplju u martu zabranile korišćenje mobilnih telefona u školi, to bi mogle da urade i osnovne škole u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.

Direktori osnovnih škola širom Srbije se raspituju kakve reakcije je izazvalo uvođenje ove odluke, te kako bi i oni mogli da uvedu i sprovedu odluku u svojim školama, kaže za Kurir Ivana Joksimović, direktorka Osnovne škole "Dositej Obradović" u Požarevcu, koja je prva zabranila korišćenje mobilnih uređaja u školi.

Inicijativa roditelja

Naime, od 7. marta u požarevačkoj školi đaci telefone ostavljaju u učioničkim ormarima koji su pod ključem. Nastavnik koji ima prvi čas u odeljenju starijih razreda je u obavezi da zaključa telefone i ključ odlaže u zbornicu.

Onaj nastavnik koji ima poslednji čas u odeljenju starijih razreda posle časa otključava ormar i učenici uzimaju telefone. Što se tiče mlađih razreda, učitelji odlažu u svojim učionicama telefone u ormare ili kutije. Nakon dve nedelje ovaj dobar primer prosvetara je prihvatila i Osnovna škola "Ratko Pavlović Ćićko" u Prokuplju.

Ivana Joksimović, direktorka Osnovne škole "Dositej Obradović", kaže za Kurir da, otkad je odluka o nekorišćenju mobilnih telefona stupila na snagu u školi, roditelji, učenici, ali i direktori drugih škola širom Srbije imaju samo reči hvale i uveliko se raspituju kako oni to mogu da sprovedu u svojim obrazovno-vaspitnim ustanovama.

- Poručujemo im da svi treba da slede naš primer. Da u okviru škole pronađu način kako to da izvedu. Najbitnije je da roditelji budu saglasni sa tim. Kod nas je ova odluka stupila na snagu isključivo na inicijativu roditelja. Dakle i roditelji ostalih učenika treba da prepoznaju značaj ove odluke koja će biti na snazi i naredne školske godine - kaže Joksimovićeva.

Sprečena zloupotreba

- Zasad je naš primer sledila samo jedna škola u Prokuplju, ali nadamo se da će od početka naredne godine većina škola imati svoj pravilnik o korišćenju telefona. Ova odluka jeste donesena na inicijativu saveta roditelja, ali i deca su prepoznala njen značaj, te iz dana u dan pokazuju koliko su oduševljena. Nema više selfija u toaletima, gledanja u ekrane za vreme časa, društvenih mreža, igrica.

Ministarstvo prosvete

Teža povreda obaveza učenika

Iz Ministarstva prosvete kažu za Kurir da "prema važećem Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja korišćenje mobilnog telefona na času smatra se težom povredom obaveza učenika".

- Istim zakonom propisana je autonomija ustanove koja podrazumeva autonomiju pri donošenju statuta, razvojnog plana, programa, godišnjeg plana rada, pravila ponašanja u ustanovi, korišćenje mobilnih i drugih elektronskih uređaja u edukativne svrhe i drugo.

Ona navodi i da su i na odmorima mobilni telefoni u ormarićima, te i da se deca znatno više druže. Kad izlaze napolje, učenici ponesu knjige i našli su prave načine kako da iskoriste ono vreme koje su trošili na čitanje poruka i gledanje sadržaja na internetu.

- Sprečena je zloupotreba mobilnih telefona makar u školi. Ono što je takođe bitno je da na časovima učenici svu svoju pažnju usmeravaju na gradivo i slušanje nastavnika i nisu toliko rasejani. Deca su se za kratko vreme odvikla od korišćenja ovih uređaja barem u školi.

Čak i kada imaju poslednji čas fizičko, nastavnik im dozvoli da ponesu telefone, ali iz oni ne uzimaju iz ormarića sve dok nje krenu kući.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE