Obrenovac, 29.11.2021

NEMA VI┼áE VRA─ćANJA SA ┼áALTERA


Izvor: Alo/Politika/M.G./Alo/Lokalne novine | Obrenovac, 07.09.2021.
'Fali ti 1 papir' je pro┼ílost, slu┼żbenici su u obavezi da ih sami prikupe

Foto:Alo/Dejan Briza


MDULS ve─ç ─Źetvrtu godinu poma┼że otvaranje jedinstvenih upravnih mesta, gde pod jednim krovom korisnici mogu da završe više poslova, bez odlaska od jedne do druge zgrade.

U Srbiji je kroz sistem stru─Źnog usavršavanja u javnoj upravi prošlo više od 12.000 zaposlenih.

U toku prethodnoe godine više od 10 miliona puta institucije u Srbiji koristile su servisnu magistralu za elektronsku razmenu podataka, što zna─Źi da toliko puta gra─Ĺani nisu išli fizi─Źki, od šaltera do šaltera. Da bi se još više promovisao pristup "samo jednom" ili "na jednom mestu više zahteva", ve─ç ─Źetvrtu godinu Ministarstvo dr┼żavne uprave i lokalne samouprave (MDULS) poma┼że otvaranje jedinstvenih upravnih mesta, gde pod jednim krovom gra─Ĺani mogu da završe više poslova, predaju nekoliko zahteva, bez odlaska od jedne zgrade do druge.

Po─Źevši od 2018. pa do danas otvoreno je 14 takvih upravnih mesta, a za ovaj projekat do sada je izdvojeno 157 miliona dinara. Ono što je novo je da se radi i na obu─Źavanju gra─Ĺana, pru┼żanju pomo─çi onima koji ┼żele elektronski da obave neku uslugu, a za to nemaju uslove. Aktuelna je i modernizacija slu┼żbeni─Źkog sistema na lokalu koja se sprovodi sa Savetom Evrope više od dve godine, kroz program "Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 2".

Marija Obradovi─ç, ministarka dr┼żavne uprave i lokalne samouprave, podse─ça da je osnovan Srpsko-korejski informati─Źko pristupni (SKIP) centar u kojem gra─Ĺani mogu da ra─Źunaju na besplatno koriš─çenje visoko tehnološki opremljenog prostora, ra─Źunare za obuke, kao i na besplatne obuke. U tom centru gra─Ĺani mogu da potra┼że i pomo─ç za elektronske usluge koje ┼żele da obave, ako nemaju takvu vrstu IT pismenosti. SKIP centar postoji u Beogradu, a u planu je otvaranje istog i u Nišu, naglašava ministarka.

Gra─Ĺani ┼żele da, kada do─Ĺu u opštinu, dobiju ono što im treba, i to brzo i efikasno. Dosta se toga promenilo, ali još postoji ona famozna "fali ti jedan papir" ili upu─çivanje na više republi─Źke instance. Kako to promeniti?

- Promene su ve─ç na─Źinjene. Prakti─Źan primer je postojanje mogu─çnosti da sve završimo na jednom (elektronskom) mestu na portalu e-uprava ili na jednom fizi─Źkom mestu. To je svaki šalter uprave, gde su slu┼żbenici zakonski obavezani da razmenjuju podatke iz slu┼żbenih evidencija. Drugim re─Źima, oni ne smeju da vra─çaju gra─Ĺane i mole ih da donesu podatke koje dr┼żava kao celina ve─ç ima o njima, kao recimo izvode iz mati─Źnih knjiga ro─Ĺenih, umrlih, ven─Źanih, prebivalište... Bilo da su evidencije elektronski povezane ili podatak mora fizi─Źki da se tra┼żi, slu┼żbenik je u obavezi da u roku propisanom zakonom pribavi sve podatke za odre─Ĺeni postupak - naglašava ministarka.

Dodatna korist, koja se naro─Źito pokazala dobrom u situaciji smanjenog kretanja u uslovima epidemiološke krize jeste i to što sve mo┼że da se završi elektronskim putem.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE