Obrenovac, 29.11.2021

NOVI DETALJI ZAKONA KOJI JE PRED VLADOM


Izvor: Kurir.rs/Suzana Trajkovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 02.11.2021.
Evo ko ─çe porez PLA─ćATI MANJE od 1. januara!

Foto:Shutterstock/Ilustracija


Ovo je predlo┼żeno, kako iz Ministarstva ka┼żu jer se pri pravljenju imalo u vidu to da se tr┼żišna vrednost putni─Źkih vozila radne zapremine motora preko 2.000 cm3 br┼że umanjuje po osnovu starosti u odnosu na ostala motorna vozila

Automobili stariji od pet do 20 godina ─Źija je kubika┼ża ve─ça od 2.000 kubika pla─ça─çe na njih manji porez, ukoliko Vlada to uva┼żi, saznaje Kurir.

Naime, ovo je deo Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, dr┼żanje i nošenje dobara koje je Ministarstvo finansija uputilo Vladi radi utvr─Ĺivanja predloga.

Ovo je predlo┼żeno, kako iz Ministarstva ka┼żu jer se pri pravljenju imalo u vidu to da se tr┼żišna vrednost putni─Źkih vozila radne zapremine motora preko 2.000 cm3 br┼że umanjuje po osnovu starosti u odnosu na ostala motorna vozila.

Ina─Źe, navedenim izmenama i dopunama predlo┼żeno je da se umanji poresko optere─çenje za ta vozila starosti preko pet do dvadeset godina, ka┼żu iz Ministarstva, dodaju─çi da za vozila starosti preko dvadeset godina dodatno umanjenje nije predlo┼żeno, iz razloga što se za ta vozila i sada pla─ça 20% od propisanog iznosa poreza. Iz Ministartsva isti─Źu da bi dodatno umanjenje kod oporezivanja ovako starih vozila moglo da se smatra podsticajem za njihovu nabavku, što nije prihvatljivo sa stanovišta bezbednosti saobra─çaja na putevima i unapre─Ĺenja zaštite ┼żivotne sredine.

Tako─Ĺe, istim nacrtom koje je upu─çeno Vladi na razmatranje obuhva─çena je izmena koja se odnosi na na─Źin utvr─Ĺivanja poreza na prenos apsolutnih prava na upotrebljavanim motornim vozilima koji se vrši izme─Ĺu fizi─Źkih lica koja nisu obveznici poreza na dodatu vrednost.

Trenutno se prema va┼że─çem zakonskom rešenju, porez na prenos apsolutnih prava utvr─Ĺuje rešenjem, što uz ostale aktivnosti neophodne za promenu vlasnika motornog vozila (sa─Źinjavanje i solemnizacija ugovora kod javnog bele┼żnika, podnošenje poreske prijave poreskom organu, donošenje rešenja o utvr─Ĺivanju poreza, preuzimanje rešenja po utvr─Ĺivanju poreza i njegovo pla─çanje, promena saobra─çajne dozvole koju vrši ministarstvo nadle┼żno za unutrašnje poslove), mo┼że prouzrokovati da od prenosa prava svojine do promene saobra─çajne dozvole protekne zna─Źajan vremenski period. Predlo┼żenim rešenjem novog Nacrta ─çe se porez na taj prenos utvr─Ĺivati samooporezivanjem (primenom propisanih elemenata, po propisanoj formuli), što ─çe svesti na minimum vreme neophodno za ispunjenje poreskih obaveza, kao i za promenu saobra─çajne dozvole.

Pored navedenog, propisana su jasni kriterijumi za utvr─Ĺivanje visine poreske osnovice, ─Źime je omogu─çeno poreskim obveznicima da mogu da utvrde ta─Źnu visinu poreske obaveze pre zaklju─Źenja ugovora o prenosu prava svojine na vozilu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE