Obrenovac, 18.06.2021

STIŽE NOVAC ZA ZAMENU STOLARIJE


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 27.05.2021.
Zna se kada će biti potpisani prvi ugovori, a ovo su uslovi za firme

Foto:Profimedia/Shutterstock


Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je u ponedeljak je počela prva faza procesa poboljšanja energetske efikasnosti i završen je konkurs za gradove i opštine.

Ona kaže i da će se sada raspisati dva javna poziva. Jedan je za kompanije koje će se baviti zamenom stolarije, ali i zamenom krovova, individualnih ložišta, izolacijom kuća i stambenih zgrada.

Tu će, kako je rekla, kriterijumi biti jasni, jer neće biti dozvoljeno povećanje cena i u obzir će dolaziti samo kvalitetne i dobre firme sa realnim cenama.

"Drugi javni poziv se potom raspisuje da je upravo završen konkurs za lokalne samouprave, za građane da se jave i konkurišu za 50 odsto sredstava, koliko obezbeđuju država i lokalna samouprava, dok polovinu sredstava obezbeđuju građani", pojasnila je Mihajlovićeva.

Kako je navedeno u saopštenju iz njenog kabineta, Mihajlović je dodala da očekuje da prvi ugovori između građana i lokalne samouprave budu potpisani u julu.

"Do grejne sezone moramo videti prve rezultate. Naš nacionalni interes je da smanjimo potrošnju toplotne i električne energije, razgovaramo sa velikim međunarodnim institucijama", istakla je Mihajlović.

Navela je da ove godine neće biti novca za sve, ali je važno da građani znaju da će ovaj projekat trajati nekoliko narednih godina.

Osvrnula se i na temu odvajanja "Transportgasa" od "Srbijagasa" i rekla da je to početak reformisanja gasnog sektora, te da je gasifikacija jedan od važnih pravaca energetske tranzicije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE