Obrenovac, 07.05.2021

OD BIORAZGRADIVIH KESA PROFITIRALI SAMO TRGOVCI


Izvor: mondo.rs/Aleksandra Vasi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 12.02.2021.
Jo┼í ┼ítetnije po okolinu od plasti─Źnih, a na du┼żi rok ko┼ítaju papreno

Foto:MONDO/Stefan Stojanovi─ç


Biorazgradive kese štetnije su po okolinu od obi─Źnih plasti─Źnih kesa, pokazalo je istra┼żivanje u Srbiji.

Iako su nove kese uvedene i predstavljene kao ekološka zamena, najnoviji rezultati istra┼żivanja Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu pokazala su suprotno. Naime, kese koje se prodaju sa oznakom "100% biorazgradive“, nastaju su tako što se postoje─çim kesama dodaju aditivi, kako bi se lakše razgra─Ĺivale.

"To su obi─Źne kese koje su hemijski tretirane. Dodaci zapravo ubrzavaju njihovo raspadanje, pa se zato ka┼że da su razgradive. Ipak, raspadanje dovodi do stvaranja mirkoplastike, koja je zapravo vrlo opasna po zdravlje i okolinu. Zbog svega toga, biorazgradive kese se nikako ne mogu nazivati ekološkim“, ka┼że za MONDO Dunja Petrovi─ç, analiti─Źar zaštite ┼żivotne sredine.

Pre tri godine po─Źela je naplata plasti─Źnih kesa u prodavnicama, dok su po─Źetkom prošle godine stare plasti─Źne izba─Źene iz upotrebe. Biorazgradive kese uvedene su kao ekološki prihvatljive i u prodavnicama se napla─çuju po ceni od 10 do 30 dinara. 

"U Srbiji svega nekoliko firmi proizvodi biorazgradive kese, dok je obi─Źne plasti─Źne nekada pravilo 300 malih preduze─ça. Proizvo─Ĺa─Źi se hvale se da je period razgradnje smanjen na samo ─Źetiri godine. Potroša─Źi se ┼żale da su biorazgradive kese tanje i manje izdr┼żljive, tako da su odlukom o prodaji ovih kesa najviše profitirali trgovci. Kona─Źan ceh uglavnom pla─çaju potroša─Źi, na koje je pao teret prilago─Ĺavanja ekološkim standardima EU. Naplata kesa, ipak, ima i dobru stranu, jer je to na─Źin da se smanji njihova upotreba i da se tako zaštiti ┼żivotna sredina", ka┼żu iz Udru┼żenja potroša─Źa. 

Poslednje ispitivanje koje je organizovalo Udru┼żenje "Zaštita potroša─Źa" uz podršku USAID-a je pokazalo da je gotovo 90 odsto kesa fali─Źno i da pucaju, dok su one skuplje, koje su pravljene za ve─çi teret, u stvari tanje od onih manjih dimenzija.

S druge strane, u nekim evropskim zemljama biorazgradive kese su u potpunosti zabranjene jer je ustanovljeno da više zaga─Ĺuju vodotoke i mora.

"Mikroplastika sadr┼żi supstance koji su opasne po zdravlje, hormoski i reproduktivni sistem, pa mo┼że da dovede do ozbiljnih posledica. To se dešava nakon stalnog i dugogodišnjeg izlaganja ovoj materiji koja ulazi u telo kroz hranu i vodu. Jedini na─Źin da kesa bude ekološka i da ne uti─Źe štetno na okolinu, pa samim tim i zdravlje, jeste da se korirste materijali dobijeni iz prirode. One se izra─Ĺuju u svega nekoliko evropskih fabrika prave se od kukuruznog i krompirovog skroba. U odre─Ĺenim uslovima, razgra─Ĺuju se na ugljen-dioksid, vodu i biomasu koja se vra─ça u zemlju", ka┼że ekološki analiti─Źar. 

Trenutno, ve─çina prodavnica u ponudi ima više vrsta kesa. Tanke kese do devet mikrona nisu obuhva─çene odlukom o zabrani i koriste se na odeljenjima vo─ça i povr─ça. U ponudi su papirne, kartonske, platnene kese i cegeri za višekratnu upotrebu.

"Nijedna plasti─Źna kesa nije bezopasna po ┼żivotnu sredinu. Nikakvo rešenje nije recikla┼ża jer je to ekonomski neisplativo. Mi treba da nastavimo da se usaglašavamo sa direktivama i propisima EU koji su doneti nakon istra┼żivanja. Moramo da znamo da je problem kesa i plastike veliki problem na svetskom nivou", ka┼że Dunja Petrovi─ç, ekolog. 

Prema podacima Zaštite potroša─Źa, trgovci od kesa godišnje prihoduju više od milijardu dinara. Proizvo─Ĺa─Źi biorazgradivih kesa pla─çaju taksu od 1.296 dinara po toni, dok proizvo─Ĺa─Źi nerazgradivih ─Źak 25.940 dinara po toni. Gruba procena je da samo na razlici takse dr┼żava godišnje gubi oko 100 miliona dinara, tvrde iz Zaštite potroša─Źa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE