Obrenovac, 07.05.2021

OČEKUJE SE LOŠA ZIMSKA SEZONA


Izvor: Alo.rs/Tanjug/J.N./Lokalne novine | Obrenovac, 01.01.2020.
Turizam smanjen za 70% od prošle godine

Foto:Shutterstock,ilustracija


Najviše turista trenutno ima u planinskim i banjskim centrima, kaže direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović navodeći da je ove godine, ipak, zabeležen pad broja noćenja turista u Srbiji od čak 70 odsto.

"Turistička razmena je otežana i ne očekujemo veći broj stranih turista za novogodišnje praznike", rekla je Labović i dodala da ih sada u malom broju ima samo u planinskim centrima.

Napominje da je zbog pandemije korona virusa u svim većim gradovima u Srbiji došlo do velikog pada dolaska i domaćih i stranih gostiju.

Direktorka TOS - a podseća da je predhodna godina bila rekordna po broju noćenja kojih je bilo više od 10 miliona, ali da je ove godine pad iznosio 70 odsto.

Kaže da sve to najavljuje i loše rezultate kada je u pitanju ovogodišnja zimska sezona, smatra Labović.

Prošle godine u ovo vreme bilo je oko 780.000 noćenja domaćih i stranih turista, ukazala je ona i dodala da se očekuje da ih u istom periodu ove godine bude za oko 60 odsto manje.

Ističe da je Beograd u predhodnoj godini imao oko 2,5 milona noćenja, a da u tekućoj godini broj noćenja iznosi oko pola miliona.

Labović kaže da su domaći turisti nakon vandrednog stanja vrlo brzo krenuli da putuju po Srbiji, te da ih je u oktobru u banjskim mestima bilo šest odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Takođe, u septembru i oktobru bilo je i stranih turista, ali manje u odnosu na predhodne godine, te da ih sada ima tek sporadično.

Jedan od razloga za to, podseća Labović, jeste što je skoro svaka zemlja iz koje dolaze stanci propisala obavezne mere, koje utiču na njihov dolazak odnosno putovanja.

Međutim, ona ističe da su se planinski i banjski centri prilagodil novonastaloj situaciji i primenjuju sve propisane epidemiološke mere.

"Svi smo svesni da je sigurnost i bezbednost na prvom mestu i da od toga zavisi ostatak turističke sezone",navela je Labović.

Navodi da gradovi dosta "trpe", jer izostaje održavanje kongresa i poslovnih događaja koji su podrazumevali dolazak velikog broja domaćih i stranih turista i činili 50 odsto noćenja u Beogradu i drugim gradovima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE