Obrenovac, 27.06.2022

OVE ─îETIRI STAVKE NA RA─îUNU ZA STRUJU PLA─ćAMO, A NEMAJU VEZE S POTRO┼áNJOM


Izvor: Espreso/Telegraf Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 17.06.2022.
Samo 1 košta 153 dinara, a tek ostale

Foto:Espreso


Energetska kriza obele┼żila je nedelje iza nas, ara─Źuni za struju u mnogim evropskim zemljama uve─çani su višestruku. U Srbiji je snabdevanje stabilno, a vlada je donela odluku i da se ne pove─çava naknada za povlaš─çene proizvo─Ĺa─Źe elektri─Źne energije.

To je bila stavka koja je na ra─Źunima koštala nešto malo više od 15o dinara (153).

Taj trošak, kao i nekoliko drugih, ─Źesto nisu direktno povezani sa utroškom elektri─Źne energije, re─Ź je o stavkama poput: trošak garantovanog snabdeva─Źa, trošak za obra─Źunsku snagu, naknadu za javne medijske servise, unapre─Ĺenje energetske efikasnosti.

Kao što smo pomenuli, naknada za OIE iznosi─çe 0,437 dinara po kilovat ─Źasu (kWh). Ta naknada se pla─ça proizvo─Ĺa─Źima koji proizvode struju iz obnovljivih izvora energije.

Naknada koja predstavlja jedan od takozvanih administrativnih troškova koji pla─ça svaki potroša─Ź elektri─Źne energije u Srbiji, poslednji put menjana je pre godinu dana.

Za 2020. godinu ona je bila tri puta manja i iznosila je 0,093 dinara za kilovat ─Źas.

Naknada se obra─Źunava tako što se iznos naknade pomno┼żi sa potrošenom koli─Źinom aktivne elektri─Źne energije krajnjeg kupca u obra─Źunskom periodu.

Taksu pla─çaju svi potroša─Źi elektri─Źne energije preko ra─Źuna. Uvedena je 2013. kako bi se obezbedila sredstva za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije u vetroparkovima, malim hidroelektranama (MHE), biogasnim elektranama, solarnim elektranama. Podsticaji se ispla─çuju u vidu fid-in tarifa vlasnicima ovih postrojenja koji su dobili status povlaš─çenih proizvo─Ĺa─Źa elektri─Źne energije, što zna─Źi da im je dr┼żava odobrila isplatu subvencija.

Dodatno, to je i me─Ĺunarodna obaveze koju je Srbija preuzela kako bi se podstakla proizvodnja zelenih kilovata.

Od svih obnovljivih energetskih izvora (OIE), proizvodnja elektri─Źne energije pomo─çu snage vetra poslednjih godina u Evropi bele┼żi najbr┼żi rast, a Srbija raspola┼że veoma zna─Źajnim potencijalom. To su prepoznali investitori pa trenutno u našoj zemlji grade ili ula┼żu doma─çe kompanije i EPS, ali i izraelske, italijanske, belgijske, ruske, ameri─Źke, arapske.

Koriš─çenje struje iz vetrofarmi nam je i jedna od obaveza, a direktna kupovina je još daleka budu─çnost što svedo─Źi primer Mercedesa koji kupuje struju direktno iz vetroparka u Poljskoj.

Govorili su ve─ç oni koji strujom iz vetroparkova snabdevaju hiljade doma─çinstava i koji su vlasnici najve─çih vetroparkova u Srbiji.

Do 2023. struja bi mogla da se kupuje iz vetroparkova po tr┼żinim uslovima, odnosno bez feed in tarifa. To zna─Źi da ─çe tehnologija do─çi na nivo da mo┼że sama da radi bez podrške i subvencija. Premija bi onda bila 0.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE