Obrenovac, 17.05.2021

ODLAŽE SE DRŽAVNA MATURA


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 01.03.2021.
Ministarstvo prosvete donelo konačnu odluku, evo kada će biti realizovana

Foto:Profimedia


Državna matura, odnosno završni ispit za učenike trogodišnjih srednjih stručnih škola realizovaće se školske 2022/23. godine, a opšta, umetnička i stručna matura školske 2023/24. godine, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Kako se navodi, Komisija za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem, donela je odluku da se vremenski interval za pripremu implementacije državne mature produži, sagledavajući aktuelnu situaciju i njen uticaj na obrazovni sistem, kao i sve dosadašnje aktivnosti.

Podseća se da je prvobitno bilo planirano da se državna matura održi 2022. godine, ali da to predstavlja veliku promenu u obrazovnom sistemu i zahteva temeljne pripreme svakog segmenta realizacije, uzimajući u obzir i specifične uslove održavanja nastave zbog pandemije koronavirusa.

Komisija će nastaviti pažljivo da prati pripremu svake od faza neophodnih za uvođenje državne mature, kao i realizaciju Projekta IPA2015 "Unapređenje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja ispita - Državna matura".

Dodaje se i da će jedan od fokusa Komisije biće uslovi za kvalifikaciju kandidata na visokoškolske ustanove, jer određeni broj njih nije usvojio dokumenta u kojima se definišu kriterijumi za upis na studije nakon položene državne mature.

Na kraju, u Ministarstvu dodaju da u cilju uvođenja nacionalnog ispita na kraju srednjeg obrazovanja, kao i drugim reformskim koracima, imaju snažnu podršku EU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE