Obrenovac, 05.10.2023

OBAVEZNO IZMIRITE OVU OBAVEZU, ROK SE POMERA ZBOG PRVOG MAJA


Izvor: Kurir.rs/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 01.05.2023.
Objavljeno VA┼ŻNO obave┼ítenje za gra─Ĺane Srbije

Foto:Shutterstock


Rok za poreske obaveze koje dospevaju 30. aprila pomera se zbog prvomajskih praznika, koji se obele┼żavaju 1. i 2. maja, saopštila je Poreska uprava Srbije

Poreska uprava objavila je poreski kalendar za maj, u kome je navela kada obveznici treba da podnesu odre─Ĺene prijave i izmire obaveze po njima.

Prvi porez za pla─çanje na red sti┼że ve─ç 3. maja, a u pitanju je podnošenje poreske prijave i pla─çanje obaveze za prihode od ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorne naknade za izvršen rad na koje se porez pla─ça samooporezivanjem za prvi kvartal 2023. godine. Istog dana na naplatu sti┼żu i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za neispla─çene zarade za mart 2023. godine.

Dva dana kasnije, 5. maja, rok je za dostavljanje obaveštenja o zaklju─Źenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu. Obaveštenje se dostavlja na Obrascu OZU - Obaveštenje o zaklju─Źenim ugovorima o izvo─Ĺenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa.

Zaklju─Źno sa istim danom moraju da se dostave i izveštaji o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplata sredstava. Izveštaj se dostavlja na Obrascu IOSI - Izveštaj o izvršavanju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Novi rok ja 10. maj, kada se podnose poreske prijave i pla─çanje poreza na premije ne┼żivotnih osiguranja za prethodni mesec. Prijava se podnosi na Obrascu PP-PPNO - Poreska prijava poreza na premije ne┼żivotnih osiguranja.

Istog dana rok je za podnošenje poreske prijave i pla─çanje PDV za prethodni mesec od strane poreskog du┼żnika iz ─Źlana 10. Zakona o PDV. Prijava se podnosi na Obrascu PPPDV - Poreska prijava za porez na dodatu vrednost.

Sredinom meseca, 15. maja, pla─çaju se akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec. Tako─Ĺe se podnosi poreska prijava za godišnji porez na dohodak gra─Ĺana za prethodnu godinu. Poreska prijava se podnosi na Obrascu PP GPDG - Poreska prijava za utvr─Ĺivanje godišnjeg poreza na dohodak gra─Ĺana.

I za pla─çanje doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec, za pla─çanje doprinosa za sveštenike i verske slu┼żbenike, za doma─çe dr┼żavljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec, pla─çanje doprinosa za samostalne umetnike za drugi kvartal 2023. godine i pla─çanje doprinosa za poljoprivrednike za drugi kvartal 2023. godine, rok je tako─Ĺe 15. maj.

Podnošenje poreske prijave i pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osniva─Źe, odnosno ─Źlanove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na Obrascu PP OD-O - Poreska prijava o obra─Źunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osniva─Źe, odnosno ─Źlanove privrednog društva.

Podnošenje poreske prijave i pla─çanje PDV za prethodni mesec tako─Ĺe su na redu 15. maja. Prijava se podnosi na Obrascu PPPDV - Poreska prijava za porez na dodatu vrednost. Podnošenje obrasca PID PDV 1 za april mesec ako je u aprilu mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji prete┼żno vrši promet dobara u inostranstvo. 15. maja pla─ça se i akontacija poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, kao i obra─Źunata akciza za period od 16. do kraja prethodnog meseca, a podnosi se i poreska prijava za obra─Źun akcize za prethodni mesec, na Obrascu PP OA, kao i prijava o obra─Źunu akcize na elektri─Źnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec na Obrascu PP OAEL i pla─çanje akcize.

Poslednjeg dana u mesecu, 31. maja, rok je za pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neispla─çene zarade za april 2023. godine, kao i rok za pla─çanje obra─Źunate akcize za period od 01. do 15. dana u mesecu.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE