Obrenovac, 14.06.2024

OVAKO IZGLEDA OBUKA KADETA NA VOJNOJ AKADEMIJI!


Izvor: Espreso/Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 13.03.2023.
Ovde se ide preko granice bola, mnogi ne mogu da izdr┼że jednu stvar

Foto:Kurir Televizija


Od momaka i devojaka koji tek treba da u─Źe o ┼żivotu do ljudi sa stavom, ponosom i znanjem. Ovako bi ukratko moglo da se opiše školovanje na Vojnoj akademiji. - Vojna akademija mnogo promeni ─Źoveka za 4 godine. Kadeti od de─Źaka i devoj─Źica postaju zreli oficiri, svoji ljudi, koji su sposobni da donose teške odluke i da rukovode radom u jedinicama vojske i ministarstva odbrane - ka┼że Miroslav Jovanovi─ç, kapetan I klase.

U toku je konkurs za upis kandidata u Vojnu akademiju i traje do kraja marta. Sam upis je izazovan i zato je novinar Nemanja Stankovi─ç razgovarao sa kadetima, kako bi javnost saznala šta ─Źeka one koji odlu─Źe da studiraju u ustanovi koja broji preko 150 godina tradicije.

Rano jutro. Kadeti 144. klase ve─ç su na poligonu, spremni za intoniranje himne i podizanje zastave.

- Upravo ste prisustvovali jutarnjoj smotri kadeta i periodi─Źnom pregledu. Smotru realizujemo svakog jutra pre po─Źetka prepodnevne nastave. Podi┼żemo zastavu RS, kadeti pevaju himnu a zatim komandiri voda vrše smotru li─Źnog izgleda i borbene opreme kadeta - rekao je Jovanovi─ç.

Jednom nedeljno kadeti moraju da daju na pregled sve pokretne stvari koje su u upotrebi u jedinici.

Za vreme periodi─Źnog pregleda komandiri vodova proveravaju kadete u poznavanju sredstava koja du┼że i u rukovanju tim sredstvima.

Vojna akademija itekako je atraktivna mladima. To se vidi i pri svakom upisu, kada se gotovo po pravilu prijavi više kandidata od broja upisnih mesta.

Svoje utiske podelio je i Veljko Veselinovi─ç, kadet Vojne akademije:

- Poti─Źem iz vojne porodice, to je duga tradicija kod nas, oduvek sam bio izlo┼żen vojnom uticaju i ljubavi ka otad┼żbini. Tako sam se odlu─Źio prvo za upis vojne gimnazije a posle toga i za samu akademiju

Ipak, ne treba zaboraviti da je i ovo fakultet, gde se kadeti osposobljavaju i u naukama koje nisu vojne.

- U prvoj godini upisujete osnovne studije, birate odre─Ĺeni studijski program i tu ste dve godine. Nakon toga birate studijski program, ja sam izabrao menad┼żment u odbrani, trenutno nazvan kopnena vojska - ka┼że Veselinovi─ç.

Odabir studijskog programa nije sveden samo na ┼żelju kadeta, ve─ç umnogome zavisi i od dotadašnjeg uspeha i od ocene komandira.

Ima kadeta koji odustanu. U prvom periodu realizujemo obuku u centrima koja traje mesec i po dana i tu se realizuje intenzivna obuka. Kadeti koji ne mogu da izdr┼że dešava se da odustanu od školovanja - ka┼że Jovanovi─ç.

Na sre─çu, takvih pojedinaca nije mnogo jer svaki kadet je ulo┼żio mnogo da se na─Ĺe me─Ĺu onima koji mogu da upišu ovu presti┼żnu akademiju. I naravno, me─Ĺu kadetima sve je više i devojaka, koje svoje mesto tra┼że u jakoj konkurenciji.

- U porodici nemam tu vojnu tradiciju, nekako sam sama izrazila ┼żelju da upišem akademiju. Moji su bili malo iznena─Ĺeni, plašili su se kako ─çe ┼żena da se sna─Ĺe u vojsci i kako ─çe to uticati na moj ┼żivot ali slo┼żili su se i ja sam upisala vojnu akademiju - rekla je Milica Marinkovi─ç, kadetkinja Vojne akademije.

I nakon više od tri godine provedenih ovde Milicu školske drugarice i dalje zapitkuju kako izgledaju studije i dnevna rutina:

- Dosta im je zanimljivo kako mi funkcionišemo i kakvi su izazovi, njima je to nepojmljivo kako mi ustajemo rano, kako funkcioniše naš dan, ali ima tema. Nismo mi ovde ograni─Źeni na vojne teme. Mi smo ovde na fakultetu, imamo dosta nau─Źnih predmeta, tako da imamo tema za razgovor i van vojske.

─îast je naša imovina, a znanje je naša mo─ç. Ovo je jedan od slogana Vojne akademije. I zaista, ─Źast je biti kadet ustanove koja skoro dva veka predstavlja istorijski zapis našeg naroda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE