Obrenovac, 17.05.2021

OBAVEŠTENJE IZ PORESKE UPRAVE


Izvor: Alo.rs/Blic/J.N./Lokalne novine | Obrenovac, 30.04.2021.
5. maja sti┼że prva obaveza za naplatu, nakon praznika veliki izdaci

Foto:Alo!/Ognjen Radošević


Poreska uprava Srbije objavila je Poreski kalendar za maj ove godine, po kome prva obaveza dospeva za pla─çanje na po─Źetku meseca, 5. maja, a radi se o pla─çanju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neispla─çene zarade za mart 2021. godine.

Istog datuma treba dostaviti i obaveštenja o zaklju─Źenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu. Isplatioci prihoda po osnovu estradnih programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa du┼żni su da dostave prijavu i obaveštenje do petog u mesecu za ugovore zaklju─Źene u prethodnom mesecu, napominje Poreska uprava.

Takodje, 5. maj je rok za dostavljanje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplata sredstava, napominje Poreska uprava.

Prema Poreskom kalendaru, 10. maj je rok za podnošenje poreske prijave i pla─çanje poreza na premije ne┼żivotnih osiguranja za prethodni mesec, kao i za podnošenje poreske prijave i pla─çanje PDV-a za prethodni mesec od strane poreskog du┼żnika iz ─Źlana 10. Zakona o PDV-u.

Poreska uprava podse─ça da je 17. maj datum do kada se pla─çaju akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec, kao i za podnošnje poreske prijave za godišnji porez na dohodak gradjana za prethodnu godinu. Isti datum je rok i za pla─çanje doprinosa za sveštenike i verske slu┼żbenike, za doma─çe dr┼żavljane zaposlene u inostranstvu za prethodni mesec.

Poreske prijave za drugi kvartal 2021. godine do tog dana treba da podensu takodje inostrani penzioneri i samostalni umetnikci. Poljoprivrednici do 17. maja treba da plate doprinose za drugi kvartal 2021. godine, podse─ça Poreska uprava.

Prema Poreskom kalendaru, taj datum je rok za podnošenje poreske prijave i pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osniva─Źe, odnosno ─Źlanove privrednog društva za prethodni mesec, kao i za podnošenje poreske prijave i pla─çanje PDV-a za prethodni mesec

Pravna lica su do 17. maja du┼żna da plate akontacije poreza na dobit za prethodni mesec, a tada se pla─çaju i obra─Źunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca, i podnose prijave za obra─Źun akcize na elektri─Źnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec. Poreska uprava napominje da 31. maja dospevaju za pla─çanje doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za neispla─çene zarade za april 2021. godine.

Poslednjeg dana maja dsopeva pla─çanje obra─Źunate akcize za period od prvog do petnaestog dana u mesecu, naviodi se u Poreskom kalendaru za maj 2021. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE