Obrenovac, 10.05.2021

OPREZ PRILIKOM JEFTINE KUPOVINE


Izvor: Alo.rs/S.Đ./Lokalne novine | Obrenovac, 21.03.2021.
Pazite koje proizvode uzimate na akciji! Proverite račun da ne postanete žrtva prevare

Foto:Alo.rs/V.Đ.


Odlazak u trgovinske prehrambene objekte u narednih nekoliko dana biće jedina zanimacija za mnoge građane, ali oprezno, posebno obratite pažnju na račune koji vam se izdaju pri kupovini!

To se naročito odnosi na cene proizvoda koji su na akcijama, a koje tako stoje po desetak i više dana iako im je akcijska cena istekla, a kupcima se na kasi naravno zaračunavaju veće i redovne cene.

Da to nije slučajnost već postaje prećutno pravilo, potvrđuje činjenica da kupcima koji primete tu nepravilnost ili slobodno možemo da kažemo „prevaru“, trgovci odmah bez problema vraćaju novac uz zadržavanje računa.

U većim trgovinama taj „propust“ se pravda veličinom objekta i nedostatkom radnika, koji ne mogu sve da pokriju, dok se u malim radnjama krivica svaljuje na „koleginicu iz suprotne smene, kojoj ne znaju kako je moglo da se desi tako nešto“.

U svakom slučaju, veliki i mali trgovci svima koji su primetili da su oštećeni vraćaju novac, ne želeći da se od toga pravi spektakl, već da sve to prođe što je manje moguće primetno.

To nam je potvrdio i redovan kupac jednog trgovinskog lanca koji ima svoju veliku prodavnicu u Rakovici. On već duže vreme kupuje razne proizvode koji su na akcijama iako su one istekle, jer uredno proverava svoj račun i istaknute cene, a kada primeti nepravilnost, odmah na to ukaže i bez problema mu novac bude vraćen.

- Novac mi je naravno bitan, ali nije on toliko presudan, već bezobrazluk. Očigledno je da to trgovci rade planski jer mali broj ljudi, a, verujte mi, i ja sam do nedavno bio u toj grupi, ne proveravaju svoje račune odmah, već kad dođu kući. A onda svi mislimo: „Ma šta ću sad za desetak dinara da se vraćam u radnju...“. A razmislite koliko kupaca dnevno tako prođe i prećuti prevaru - kazao je Nenad K. za „Alo!“ i dodao da je takvo iskustvo imao i u ostalim trgovinskim objektima, pa ne može da kaže da je to slučajnost.

Nenad K. dodaje da je oprezan i da vodi računa i kada je reč o roku upotrebe proizvoda jer je primetio da se u mnogim trgovinama mogu naći proizvodi kojima je istekao rok, dok oni koji su pred istekom nisu obeleženi, iako je, kako kaže, to obaveza trgovaca da se ta informacija predoči kupcima.

Bogosavljević: Nikako ne ostavljajte račun

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević naglašava da je pravo kupca da proizvod kupi po ceni koja je istaknuta na proizvodu, a to što neke trgovine ne sklanjaju ni posle dužeg perioda akcijske cene jasno ukazuje na to da se radi o organizovanoj prevari, koja nikako ne može da bude slučajna.

- Može da se desi jedan dan i da to bude slučajnost, ali ako se neke situacije ponavljaju i to traje danima, slučajnost nikako ne može da bude - kaže on i naglašava da se protiv trgovaca koji se bave takvim prevarama moraju preduzeti propisane zakonske mere.

Bogosavljević kupcima savetuje da originalne račune za bilo kakve nepravilnosti koje uoče nikako ne ostavljaju trgovcima, već samo da im daju na uvid, jer je račun dokaz ukoliko dođe do eventualnog sudskog spora.

-Uzimanje računa je upravo sračunato da se onemogući potrošacu da traži zastitu svojih prava- tvrdi Bogosavljević.

On dodaje i da bi ovom, kako po njegovom mišljenju, većina potrošača naziva “sitnom” prevarom trgovaca, jer je reč o sitnim iznosima za pojedince, ozbiljnije trebalo da se pozabave nadležni organi i organizacije potrošača, jer ona ne oštećuje samo pojedice već ugrožava i trgovce koji posluju po fer pravilima

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE