Obrenovac, 18.06.2021

OVDE JE NOVAC


Izvor: mondo.rs/Aleksandra Vasi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 14.05.2021.
Vi┼íe od 5.000 evra po hektaru - berba i ─Źetiri puta godi┼ínje

Foto:Profimedia


Gajenjem lekovitog bilja u Srbiji bavi se više od 5.000 ljudi, dok se otkupom bavi 30 do 40 manjih i ve─çih firmi, pokazuju zvani─Źni podaci.

Jedan od razloga za to što se sve više ljudi bavi proizvodnjom lekovitog bilja jeste što ono donosi ve─çi, br┼żi i lakši profit od drugih poljoprivrednih proizvodnji, tvrde stru─Źnjaci. 

┼Żalfija je jedna od biljaka koje daju najviši prinos i profit po jednom hektaru. Njenim pravilnim gajenjem sa samo jednog hektara mo┼że da se zaradi od 600 do 3.300 evra. Ako se ova biljka uzgaja u staklenicima, zarada se mo┼że uve─çati i do ─Źetiri puta jer se godišnje posti┼żu i do ─Źetiri berbe.

ZARADA VE─ćA OD 5.000 EVRA?

Porodica Krstaji─ç koja ┼żivi u okolini Div─Źibara ve─ç tri godine bavi se uzgajanjem ┼żalfije i ka┼że za MONDO da im je za to bilo potrebno nešto više od 1.000 evra ulaganja. To je osnovni iznos i kod ostalih lekovitih biljaka, poput nane i kamilice. S druge strane, prihod je ve─çi od 2.000 evra. 

"Na samom po─Źetku ulo┼żili smo oko 2.000 evra za jedan hektar. Neki ula┼żu manje, neki više, ali uglavnom minimum je 1.500 evra,  a maksimum oko 3.000 evra. Mislim da je to sasvim u redu, jer je zarada oko 2.500 hiljade pa sve do 5.500 hiljada evra, u zavisnosti od prinosa",tvrdi Olga Krstaji─ç. 

Kao višegodišnja biljka, ┼żalfija u prvoj godini daje najmanji prinos, ali se on svake godine pove─çava.

"Najve─çi prinosi se dobijaju u tre─çoj i ─Źetvrtoj godini, a posle toga postepeno opada. Sa površine od jednog hektara mo┼że da se dobije od tri do pet hiljada kilograma, a suvog lista od dve do tri hiljade kilograma. Ako se ide na destilaciju, od toga mo┼że da se dobije od do 30 kilograma etarskog ulja", ka┼że Olga Krstaji─ç.

SVI TRA┼ŻE ┼ŻALFIJU

Kako ka┼że, za isplativi uzgoj ┼żalfije potrebno je nekoliko stvari, kao što su lokacija, površina, mehanizacija i opremljenost. 

"Naš kraj i ceo valjevski okrug pogodan je za gajenje lekovitih biljaka, a mi smo odbrali ┼żalfiju. Zemljište, nadmorska visina i klima su dobri, ali i ina─Źe, ova biljka nije zahtevna za gajenje. To je jedan od razloga zašto smo je odabrali. Drugi razlog je bio taj što smo saznali da je za ┼żalfijom potra┼żnja pove─çana u prethodnih nekoliko godina", ka┼że za MONDO Olga.

Ona dodaje da najbolje rezultate ┼żalfija daje na rastresitim zemljištima, da se ne gaji u plodoredima i da na istom zemljljištu mo┼że da ostane deset i više godina. Kako ka┼że, treba je podizati iza onih kultura koje zemljište ostavljaju ─Źisto od korova.

PLASTENIK NIJE NEOPHODAN, ALI DONOSI DODATNI PRINOS

U Srbiji još nema mnogo proizvo─Ĺa─Źa ┼żalfije, zbog ─Źega gotovo svako ko ima bar jedan hektar mo┼że da prona─Ĺe svoje mesto na tr┼żištu, tvrdi ona. 

"─îak i oni koji imaju pola hektara i gaje ┼żalfiju, mogu da zarade. To se naro─Źito odnosi na one koji imaju plastenike, zato što u tom slu─Źaju imaju prinos tokom cele godine, a ne samo kada je sezona. To zna─Źi da ─çe imati i po ─Źetiri berbe godišnje. Naravno, što više berbi, ve─ça je zarada.  Ipak, ono što je dobro kod ┼żalfije jeste to što mo┼że da se gaji u razli─Źitim uslovima i staklenik u sezoni generalno nije neophodan. Prinos mo┼że da bude dobar i na otvorenom prostoru", ka┼żu iz porodice Krstaji─ç. 

NIJE TRADICIONALNA BILJKA, SLUŠAJTE STRU─îNJAKE

Iako se porodi─Źno bave ovim biznisom i pomo─ç im ─Źesto nije neophodna, porodica iz okoline Div─Źibara ka┼że da je za gajenje ┼żalfije va┼żno slušati savete stru─Źnjaka. 

"Ova biljka mo┼że da se gaji u manjim porodi─Źnim gazdinstvima, jer ne zahteva veliku mehanizaciju. Smatramo da bi svi koji se odlu─Źe da gaje ┼żalfiju trebalo da se pre toga dobro informišu, da slušaju savete struke, da ─Źak idu na predavanja i obuke. Prosto, za nas je sve to novo i nije nešto što su gajili naši preci, pa nam je svima u po─Źetku potrebna smernica. Uz to se izbegavaju mnoge greške i sve ide lakše", ka┼że Olga Krstaji─ç. 

UNAPRED OBEZBEDITI KUPCE

Iako je proizvodnja lekovitog bilja mnogo ispod nivoa koji bi se na našem podneblju mogao dosti─çi, izvoz iz Srbije za poslednjih sedam godina porastao je za 51,5 odsto i dostigao vrednost od 5,5 miliona evra, ka┼żu poljoprivredni stru─Źnjaci.

"Za ┼żalfiju je preporuka da se gaji u brdskim i planinskim podru─Źjima, sa usitnjenim parcelama. Trebalo bi jedan deo sredstava usmeriti za nabavku sušara i opreme za doradu. Taj posao je najbolji kada se radi u malim i srednjim porodi─Źnim i poljoprivrednim gazdinstvima, sa svojom radnom snagom. Ipak teba unapred obezbediti kupce i tr┼żište, jer ┼żalfija ne mo┼że da ─Źeka i da se prave zalihe i skladište. U svemu tome, va┼żna je podrška zadruga ili udru┼żenja proizvo─Ĺa─Źa", zaklju─Źuje poljoprivredni stru─Źnjak Predrag Rankovi─ç. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE