Obrenovac, 20.06.2021

OD 1. JUNA EU UVODI KOVID PASOŠE


Izvor: Kurir.rs/Večernji list/Lokalne novine | Obrenovac, 22.05.2021.
Šta to znači za putnike iz Srbije?

Foto:Shutterstock/Chintung Lee


-Evropski parlament i Savet EU postigli su dogovor o uvođenju digitalnih sertifikata za građane EU, koji bi od juna trebalo da olakšaju putovanja po zemljama Unije.

Dogovor je postignut nakon četiri runde pregovora Evropskog parlamenta i zemalja članica, a na osnovu predloga Evropske komisije da se uvedu digitalni sertifikati koji će "otvoriti granice", koje će priznavati sve zemlje članice i koji će se odnositi na informacije o vakcinaciji, posedovanju antitela ili negativog PCR testa.

U Briselu navode da je današnjim dogovorom otvoren put da "zajednički evropski digitalni sertifikati budu spremni od juna i po zakonskim i po tehničkim uslovima".

U Evropskom parlamentu navode da su se prihvatanjem sertifikata države članice EU obavezale da će se uzdržati od nametanja dodatnih ograničenja putovanja, kao što su dodatna ispitivanja ili karantin, osim ako nisu neophodna za zaštitu javnog zdravlja.

Evropska komisija se obavezala da mobiliše 100 miliona evra u okviru Mehanizma za hitnu podršku kako bi podržala dostupnost pristupačnih testova.

Zakon, koji neki u Briselu već sada opisuju kao toliko važan da će ljudi možda jednog dana deliti vreme na pre i posle uvođenja tog sertfikata, omogućava stupanje na snagu celog novog sistema 1. juna, piše Večernji list.

Digitalna zelena potvrda, ponekad nezvanično nazivana i kovid pasošem, omogućiće da se bilo gde u EU, pomoću očitavanja QR koda, proveri i utvrdi da nosilac potvrde nije zarazan.

Predviđena su tri načina na koji se to može utvrditi. Potvrda će, dakle, sadržati ili podatak da je osoba vakcinisana protiv kovida-19; ili da je prebolela kovid-19 dovoljno nedavno da se smatra da je zaštićena antitelima; ili da, ako nije ni vakcinisana niti ima antitiela nakon preobolele bolesti, osoba ima svež negativan nalaz PCR testa.

S takvom potvrdom osoba će moći prelaziti granice između država članica Evropske unije bez podvrgavanja restriktivnim merama koje su dosad bile pravilo, poput obveznog testiranja ili samoizolacije po dolasku na odredište ili povratku s odredišta.

Osobe koje nemaju takvu potvrdu moći će da putuju, ali i da očekuju restriktivnije mere poput obveznog testiranja ili samoizolacije, čega će nosioci potvrde biti pošteđeni.

“Potvrda neće biti preduslov za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom”, naglašeno je u saopštenju Evropskog parlamenta.

U proceduri je i predlog usklađivanja digitalnih zelenih sertifikata sa sertifikatima trećih država, a Savet EU je danas pozvao zemlje članice da u međuvremenu priznaju sertifikate o vakcinaciji koje su izdale treće zemlje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE