Obrenovac, 27.06.2022

OVI KU─ćNI APARATI GUTAJU STRUJU ─îAK I KADA NE RADE?!


Izvor: Kurir.rs/Mondo/Lokalne novine | Obrenovac, 18.04.2022.
Poslu┼íajte savete stru─Źnjaka i smanjite ra─Źun

Foto:Shutterstock


Usled krize izazvane pandemijom koronavirusa, kao i aktuelnim ratom u Ukrajini, cene elektroenergenata dramati─Źno rastu u ─Źitavoj Evropi što se najviše odra┼żava na nivo potrošnje struje u doma─çinstvima.

Dr┼żave su mahom pove─çale potrošnju gornjeg limita struje kako bi olakšale krizu doma─çinstvima. Kako bi se maksimalno uštedelo na potrošnji struje, postoji par trikova koje treba slediti koji su vezani za ku─çne aparate.

"Pošto fri┼żider i zamrziva─Ź moraju konstantno da budu uklju─Źeni, ne iznena─Ĺuje ─Źinjenica da preko 12 odsto potrošnje struje u doma─çinstvu odlazi upravo na ova dva aparata. Pošto se oni ne mogu isklju─Źiti, postoje na─Źini da se osigura njihov nesmetani rad kako bi se platio samo neophodni minimum.

Redovnim ─Źiš─çenjem spolja i iznutra zagarantovan je dobar rad fri┼żidera i zamrziva─Źa. Izbacivanjem namirnica kojima je istekao rok smanjujete snagu koju fri┼żider koristi da bi proizvode dr┼żao hladnim dok se redovnim spoljnim ─Źiš─çenjem spre─Źava ulazak prašine u kompresor koji mo┼że ote┼żati rad", izjavila je Natalija Lakim, ekspert za štednju novca, piše Mondo.

Televizor je ure─Ĺaj koji je najviše vremena uklju─Źen iako ga ve─çi deo vremena niko ne gleda.

"Mnogi pogrešno pretpostavljaju da isklju─Źivanjem daljinskog gasimo televizor u potpunosti. To nije uvek slu─Źaj. Konzole za igricu ─Źesto ostanu priklju─Źene", podse─ça Natalija.

Eksperti napominju da ketleri ─Źesto ostanu priklju─Źeni u struju nakon koriš─çenja, oni troše oko 0.3 kilovata svakog sata. Punja─Źi za telefon ne troše mnogo struje kada ostanu uklju─Źeni ali mogu biti jako opasni.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE