Obrenovac, 17.05.2021

OPREZNO KADA PLA─ćATE KARTICAMA


Izvor: Alo.rs/Ve─Źernje novosti/I.T./Lokalne novine | Obrenovac, 21.03.2021.
Bilo da su namenjene odlo┼żenom ili pla─çanju na rate, da su kobrending ili rivolving, kreditne kartice treba koristiti sa velikim oprezom

Foto:Shutterstock


Na ovo upozoravaju svi stru─Źnjaci za finansije, ali i mnogi koji su se "opekli" koriste─çi ih. Tvrde da na─Źin na koji se obra─Źunavaju kamate za "plastiku", ako se dobro ne pro─Źita ugovor, mo┼że neprijatno da iznenadi kad stigne mese─Źni obra─Źun.

Statistika pokazuje da su u opticaju oko 1,3 miliona kreditnih kartica, ─Źlanarina ili naknada za njihovo koriš─çenje je uglavnom 200 dinara mese─Źno, a kamate 22 do 30 odsto godišnje.

Jedna od najneobi─Źnijih kamata na kartice koja je uveliko u opticaju jeste naplata "kazne" za ceo iznos rate, bez obzira na to da li je u slede─çi mesec prenet ceo dug, ili svega nekoliko dinara. Pa je penal za dug od nepunih 20 dinara - gotovo 3.000 dinara, isto kao i za 100.000 dinara više.

Da je va┼żno otvoriti ─Źetvore o─Źi i pro─Źitati i najsitnija slova kada se bira banka i kreditna kartica, uverio se Milovan Leki─ç. U banci ─Źiji je klijent 12 godina izabrao je kreditnu "master" karticu kojom je mogao mese─Źno da odlo┼żi naplatu troškova u iznosu od 100.000 dinara. Problem je, kako ka┼że, što nije shvatio princip naplate kamate.

"Bio sam šokiran kada sam slu─Źajno obratio pa┼żnju na mese─Źni izvod, što ina─Źe svojom greškom nikada nisam radio“, priznaje Leki─ç. "Svakog 23. u mesecu sam du┼żan da platim ratu, odnosno ono što sam potrošio u prethodnom i ja sam uvak pla─çao 100.000 dinara ne gledaju─çi da li je mo┼żda trebalo još neki dinar gore ili dole. Me─Ĺutim, kada sam video da je skinuto oko 3.000 dinara zbog 17,48 dinara, isto kao da sam kasnio sa uplatom celog iznosa, bio sam besan. Odmah sam se obratio banci i kada sam dobio odgovor da je ta retroaktivna naplata njihov princip, po┼żalio sam se i Narodnoj banci Srbije“, ka┼że Leki─ç.

Iz "njegove" banke su mu objasnili da mora da poštuje princip naplate koji podrazumeva ekvivalentan iznos zadu┼żenja koji je naveden u svakom mese─Źnom izveštaju, kao i u okviru propisanog roka, kako bi se izbegao obra─Źun kamate.

"Ponudili su mi da, ako nisam zadovoljan uslugom, podnesem zahtev za gašenje ra─Źuna i kartice, što dokazuje da im se tako mo┼że“, pri─Źa Leki─ç. "Ube─Ĺen sam da mnogo klijenata nema pojma kolike kamate pla─çaju i zašto. Mislim da bi centralna banka trebalo da osudi takav na─Źin naplate kamate i da uti─Źe na finansijske ustanove da koriguju svoje proizvode da budu razumni“, dodaje on.

"Rekli su mi da iznos moram da pokrijem u celosti, do navedenog datuma, ili da platim neki drugi iznos, bilo da je minimalan ili blizu ukupnog duga, ali na koji se obra─Źunava kamata“, kazao je sagovornik lista. "Kamata nije sporna, ali jeste njihov na─Źin, da ako du┼żnik namerno ili slu─Źajno izabere drugu opciju za iznos zadu┼żenja prenetog duga iz prethodnog obra─Źunskog perioda, kamata se obra─Źunava od datuma knji┼żenja transakcije do datuma prve uplate, a potom na preostali deo duga.“

U Narodnoj banci ka┼żu da korisnicima nekada sugerišu da treba da razmisle o promeni banke ili proizvoda, jer to jeste smisao konkurencije na tr┼żištu koja nesporno postoji.

"Konkretan na─Źin ugovaranja nije samim propisima zabranjen niti je na─Źin obra─Źuna kamate u ovom smislu, posebno regulisan“, ka┼żu u NBS. "Po svakoj pritu┼żbi korisnika proveravamo da li su svi uslovi proizvoda jasno i nedvosmisleno definisani i klijent informisan. Banke naj─Źeš─çe kod iznosa uplate koji se neznatno razlikuje od iznosa dospelih obaveza, otpisuju obra─Źunate kamate, ali u nekim slu─Źajevima korisnici i pored ponovljenih obaveštenja i upozorenja, u kontinuitetu upla─çuju nov─Źana sredstva koja ne odgovaraju iznosu dospelih obaveza - dakle jasno je da se u takvim slu─Źajevima ne radi o neobaveštenosti. Korisnici moraju pa┼żljivo da pro─Źitaju uslove koriš─çenja kartice“, upozoravaju iz Narodne banke.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE