Obrenovac, 15.07.2024

OVO NISU NOVA GODINA I BOŽIĆ KAKVE OČEKUJEMO


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 26.12.2022.
Detaljna vremenska prognoza za praznike u Srbiji

Foto:Zorana Jevtić


Priznati meteorolog Marko Čubrilo najavljuje da je pred nama bar deset dana do dve nedelje veoma toplog vremena, kao i da se prolazno pogoršanje očekuje samo u utorak 27. decembra.

Kako najavljuje, doček Nove godine će proteći "bez zimskih odlika".

Čubrilo dodaje da tek posle pravoslavnog Božiča "počinju da se javljaju naznake moguće promene sinoptike".

"Danas i sutra neobično toplo uz maksimume koji bi u ponedeljak ponegde nad fenskim delovima regiona mogli biti i oko +20 stepeni Celzijusa, što su maksimumi tipični za početak aprila. Uzrok vrlo toplom vremenu je serija snažnih ciklona koji se nošeni zapadnom mlaznom strujom u serijama premeštaju preko zapadne, severne i dela središnje Evrope. U isto vreme naš deo Evrope zahvata jak i stabilan anticiklon preko kojeg ka prostranom polju niskog pritiska na severu i zapadu struji veoma topao vazduh. Tipična pozitivna NAO I AO situacija koja nam je u proteklim zimama izuzetno česta", poručuje Čubrilo na Fejsbuku i dodaje:

"Samo su u utorak očekuje premeštanje oslabljenog hladnog fronta koji bi nam doneo prolazno pogoršanje, kišu i neznatno zahlađenje, a snega bi u utorak posle podne na kratko mogli imati samo najviši planinski vrhovi, preko 1000mnv. Vetar bi u utorak na kratko okrenuo na severozapadni smer".

Kako navodi, u utorak će maksimalne temperature biti između 5 i 10 stepeni Celzijusa, što je i dalje znatno iznad proseka.

"Sredinom sledeće nedelje novo jačanje anticiklona. Jutra malo hladnija, ponegde uz slab, prizeman mraz, ali tokom dana ponovo relativno toplo uz prolećne temperature koje bi se oko 30.01. trebale kretati od +8 do +14 stepeni Celzijusa. Slaba kiša je moguća 30.12. dok će za sam doček 2023. uz suvo vreme minimumi biti od +1 do +7 stepeni Celzijusa, a snega neće biti ni na jednoj planini regiona".

Čubrilo dodaje da početak 2023. ne donosi ništa novo.

"Nastavlja se dominacija jakog anticiklona uz titpične prolečne vrednosti temperature koje bi se kretale od +7 do +15 stepeni Celzijusa.

Oko 04.01. bi se jezgro anticiklona moglo postaviti tačno nad nas te bi to moglo doneti češču pojavu magle, temperaturne inverzije i 'veštačke zime', dok bi planine i dalje imale prolećno vreme.

Sve do oko 07.01. u ovom momentu nema najave za izmenu sinoptike i tek oko tog datuma stooji verovatnoća da jezgro anticiklona krene na sever, ka Skandianviji i severozapadu Evrope što bi ka nama moglo pokrenuti znatno hladniji vazduh iz Rusije. Hoće li se to zaista i desiti i u koliko se desi, da li će glavina hladnog prodora ići ka nama uz ciklognezu nad Jadranom za sada nema smisla ni pričati jer je ovo potencijalno zahlađenje za sada prisutno samo na nepouzdanim, dugoročnim, proračunima", zaključuje Marko Čubrilo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE