Obrenovac, 13.05.2021

KOLIKO VREMENA VAM JE POTREBNO DA POKRENETE ONLAJN POSAO


Izvor: Alo.rs/M.Å /Lokalne novine | Obrenovac, 19.02.2021.
U našoj zemlji nećete dugo čekati, a brzina Interneta je veća nego u susednoj državi

Foto:Shutterstock


Kako bi istražili u kojim državama su najbolji uslovi za pokretanje onlajn biznisa, ekipa portala Best Accounting Software analizirala je 99 država kroz 20 kategorija (od BDP-a po stanovniku i stopi poreza na dobit do broja društvenih medija, korisnika interneta i prostora za rad).

Pronašli su da se većina zemalja najpogodnijih za pokretanje onlajn biznisa nalazi u Evropi, a zatim Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Singapuru. Ipak, pored svih prednosti, u ovim državama je i stopa poreza na dobit znatno viša.

Listu top 10 država čine Danska, Švajcarska, Holandija, SAD, Norveška, Švedska, Singapur, Nemačka, Kanada i Luksemburg.

Najgore države za pokretanje onlajn biznisa su Haiti, Venecuela, Uganda, Angola, Zambija, Pakistan, Kambodža, Nepal, Bangladeš i Tadžikistan, prenosi Al Jazeera Balkans.

Od država regiona zapadnog Balkana koje su obuhvaćene ovim istraživanjem ubedljivo je najbolje rangirana Slovenija i nalazi se na visokom 22. mestu. Bosna i Hercegovina (55.) i Albanija (54.) su najlošije rangirane.

Slovenija postiže najbolji skor u gotovo svim kategorijama koje su korišÄ‡ene u istraživanju. Samo u četiri kategorije neka druga država regije postiže bolji skor.

Brzina mobilnog interneta je najbrža u Hrvatskoj, zatim Albaniji, Srbiji, dok je Slovenija na četvrtom mestu. U Bosni i Hercegovini je najsporiji.

Stopa poreza na dobit je najbolja u Bosni i Hercegovini i iznosi 10 odsto, dok je u Sloveniji 19 odsto i najviša je u regionu.

Istraživanje je pokazalo da u Albaniji potrebno svega pet dana za pokretanje biznisa. Slično je u Srbiji (7 dana) i Sloveniji (8 dana). U Hrvatskoj je potrebno 20 dana, a u Bosni i Hercegovini čak 80, piše "Blic".

Još jedna kategorija u kojoj Slovenija nije dominantna jeste i broj takozvanih Co-work prostora – kancelarijski prostori za najam u kojima mogu raditi radnici različitih kompanija. Tu je dominantna Srbija sa 46 takvih prostora. Hrvatska ima 22, Slovenija 16, BiH 12 i Albanija 11.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE