Obrenovac, 07.05.2021

OPREZ OVO JE POSLASTICA ZA LOPOVE


Izvor: Alo!/S.Đ./Lokalne novine | Obrenovac, 24.04.2021.
Vozači na muci: Nema registracije bez sledećih delova koji koštaju do 1.000 evra

Foto:Shutterstock


Katalizatori, delovi za automobile koji se u vozila ugrađuju već više od 30 godina zbog prečišćavanja izduvnih gasova, u poslednje vreme postali su omiljeni plen lopova. To ne čudi, s obzirom na to da se cene ovih uređaja kreću od 100 do više do 1.000 evra za novi, dok sama ugradnja košta još 350 evra.

Policiji stiže sve više prijava vozača kojima je ovaj skupoceni deo vozila ukraden. U Beogradu i Novom Sadu, policija je u poslednjih mesec dana uhapsila nekoliko lopovskih bandi koje su krale katalizatore sa parkiranih vozila.

Kao jedan od glavnih razloga sve učestalijih krađa tog dela je taj što automobili uskoro neće moći da se registruju bez njih, ali i to što u katalizatorima ima plemenitih metala poput platine, rodijuma, paladijuma, pa je otkup polovnih katalizatora odavno veoma unosan biznis.

Kako je za „Alo!“ rekao vlasnik jednog auto-servisa, u 2019. godini jedan gram paladijuma vredeo je više od grama zlata.

Po novim propisima, koji počinju da važe od 5. jula, vozila neće moći da prođu tehnički pregled ukoliko nemaju katalizatore.

Razlog zašto je katalizator obavezan je u propisanim ekološkim normama o sastavu izduvnih gasova koje vozila moraju zadovoljavati, jer katalizatori uklanjaju prisustvo vode, ugljen-dioksida, ugljen-monoksida, kao i nesagorelih ugljovodonika koji doprinose stvaranju smoga. Upotreba katalizatora je najefikasnija metoda uklanjanja štetnih gasova, a njihova efikasnost iznosi oko 90 odsto.

Cena novog katalizatora za benzince zavisi od vrste, ali i od toga da li je reč o originalu ili kopiji i ide od 100 do preko 1.000 evra, dok ugradnja može da košta oko 350 evra.

Na crnom tržištu, ukradeni katalizatori se uglavnom prodaju po ceni od 50 do 100 evra.

Kad je reč o dizelašima, oni mogu imati katalizatore ili filtere partikularnih čestica (DPF), koji takođe služe za prečišćavanje izduvnih gasova. Montiranje katalizatora kod njih je oko 700 evra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE