Obrenovac, 10.05.2021

ORGANSKA PROIZVODNJA CVETA U SRBIJI


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 13.02.2021.
Dve oblasti se IZDVAJAJU

Foto:Beta/Dragan Goji─ç


Organskom proizvodnjom u 2019. godini u Srbiji se bavilo skoro 6,3 hiljade proizvo─Ĺa─Źa, biljna proizvodnja odvijala se na više od 21 hiljade hektara, a zna─Źajano je pove─çana p─Źelarska i ┼żivinarska organska proizvodnja, objavila je danas organizacija Serbia Organika.

Površine pod organskom proizvodnjom uve─çavaju se ─Źetvrtu godinu za redom, a u odnosu na 2018. bile su ve─çe za oko dve hiljade hektara.

Biljna organska proizvodnja bila je na 0,61 procenat ukupno koriš─çenog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, a tri ─Źetvrtine koriš─çenog zemljišta bilo je obradivo dok su ostalo livade i pašnjaci, navodi se u publikaciji "Organska proizvodnja u Srbiji".

Ratarska organska proizvodnja bila je na 57 procenata površina, vo─çarska na 33,5 posto dok je najmanje zastupljena proizvodnja povr─ça na 1,15 procenata površina.

Ova organska proizvodnja po─Ĺenako je zastupljena u Vojvodini i regionu Ju┼żne i Isto─Źne Srbije sa nepunih 40 procenata dok je 20,2 posto od organske biljne proizvodnje bilo u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji.

Organska sto─Źarska proizvodnja zabele┼żila je rast u tom periodu a najbr┼że su rasle p─Źelarska za 225 procenata gde broj p─Źelinjih društava sa tri hiljade dosegao gotovo 10.000, i ┼żivinarska za 165 procenata.

Od 6.261 proizvo─Ĺa─Źa bilo je 534 nosilaca serfitikata za organsku proizvodnju i 5.727 kooperanata.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE