Obrenovac, 06.05.2021

OBAVEŠTENJE IZ PIO FONDA


Izvor: Alo.rs/Novosti/I.L./Lokalne novine | Obrenovac, 14.01.2021.
Promena za one koji sami upla─çuju doprinose

Foto:Tanjug


Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najni┼ża iznosi 35 odsto prose─Źne republi─Źke zarade za prethodnih 12 meseci, što je 28.402 dinar.

Od uplate za januar 2021. godine va┼że nove osnovice osiguranja, koje su za oko 10 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i gra─Ĺani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica, nezavisno od stru─Źne spreme koju imaju.

Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najni┼ża iznosi 35 odsto prose─Źne republi─Źke zarade za prethodnih 12 meseci, što je 28.402 dinar, a najviša pet prose─Źnih plata, odnosno 405.750 dinara.

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 25,5 odsto, što zna─Źi da ─çe se mese─Źni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 7.242 do 103.466 dinara.

Ovi iznosi va┼że za celu 2021. godinu i dostupni su gra─Ĺanima na sajtu PIO Fonda i na oglasnim tablama u filijalama. Gra─Ĺani koji se opredele za samostalnu uplatu doprinosa po osnovu ─Źlana 15 Zakona o PIO trebalo bi da znaju da je rok dospelosti 15. u mesecu za prethodni mesec. Jednom izabrana osnovica mo┼że se promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev. Oni koji ne ┼żele više da upla─çuju samostalno doprinose u obavezi su da podnesu zahtev za prestanak uplate.

Ovo pravo mogu da ostavre svi koji su van osiguranja, odnosno nezaposleni, studenti, doma─çice, ─Ĺaci, pod uslovom da su stariji od 15 godina, da imaju prebivalište u Srbiji i da nisu korisnici penzije ostvarene u Srbiji ili u dr┼żavi sa kojom je zaklju─Źen me─Ĺunarodni ugovor o socijalnom osiguranju .

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE