Obrenovac, 10.05.2021

OPTI─îKA VARKA


Izvor: nova.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 05.02.2021.
Milion gra─Ĺana Srbije bez javnog prevoza

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs


Tre─çina gra─Ĺana Srbije nije zadovoljna funkcionisanjem gradskog i prigradskog prevoza, a gotovo milion stanovnika nema organizovanu ovu komunalnu delatnost od opšteg interesa, utvrdili su dr┼żavni revizori.

Zbog toga gradovi i opštine moraju više da se anga┼żuju u skladu sa potrebama stanovništva, uz jasne strateške smernice koje je potrebno urediti na dr┼żavnom nivou, poru─Źili su dr┼żavni revizori u najnovijem izveštaju o funkcionisanju gradskog i prigradskog prevoza putnika u Srbiji.

Zakonom je, podse─çaju revizori, jasno data obaveza gradovima i opštinama da obezbede funkcionisanje gradskog i prigradskog prevoza putnika, kao komunalne delatnosti koja predstavlja nezamenljiv uslov ┼żivota i rada stanovništva.

“U periodu od 2017. do 2019. godine, gradovi i opštine su za gradski i prigradski prevoz putnika izdvojili iz bud┼żeta 87 milijardi dinara, od ─Źega 92 odsto šest najve─çih gradova u kojima ┼żivi više od tre─çine stanovništva Srbije i u kojima se realizuje oko 95 odsto putovanja”, ukazala je DRI.

Tih šest gradova su: Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Subotica i Leskovac.

Ina─Źe, na prevoz u Beogradu se, od pomenutih 87 milijardi dinara, odnosi 87 odsto iznosa.

Me─Ĺutim, kako se navodi, istra┼żivanje u predstudiji je pokazalo da pribli┼żno 40 odsto jedinica lokalne samouprave, na ─Źijoj teritoriji ┼żivi oko milion stanovnika, ne organizuje ovu komunalnu delatnost od opšteg interesa, te se gra─Ĺani prevoze u sopstvenoj organizaciji, me─Ĺugradskim linijama koje prolaze kroz njihovo mesto ili taksi prevozom.

Rezultati predstudije pokazuju i da je samo devet odsto jedinica lokalne samouprave donelo plan razvoja saobra─çaja na svojoj teritoriji.

“Tako─Ĺe, istra┼żivanje javnog mnjenja iz 2019. godine pokazuje da tre─çina gra─Ĺana Srbije nije zadovoljna stanjem u gradskom i prigradskom saobra─çaju, zbog ─Źega postoji pritisak gra─Ĺana na organe lokalne samouprave da se realizuje viši nivo kvaliteta uz prihvatljivu cenu usluga javnog prevoza, sa minimalnim štetnim uticajem na ┼żivotnu sredinu”, navodi DRI.

Preporuka ministarstvu

Dr┼żavna revizorska institucija izdala je preporuku Ministarstvu saobra─çaja da izradi strategiju razvoja saobra─çaja sa ciljevima razvoja javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika. Zatim, da uspostavi merila za obavljanje komunalnih delatnosti izme─Ĺu ostalog i za obavljanje gradskog i prigradskog prevoza putnika.

“Za efektivno i efikasno funkcionisanje gradskog i prigradskog prevoza putnika na lokalnom nivou, potrebne su strateške smernice i ure─Ĺena merila za obavljanje komunalnih delatnosti na dr┼żavnom nivou. Ministarstvo gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture nije izradilo strategiju razvoja saobra─çaja posle 2015. godine, niti uspostavilo merila za obavljanje komunalnih delatnosti”, ukazali su revizori.

Kada nema strateških ciljena na nivou dr┼żave – nema ih ni na lokalu.

“To za posledicu ima, izme─Ĺu ostalog, da 91 odsto jedinica lokalne samouprave nije donelo strateški akt u oblasti saobra─çaja”, ukazali su revizori.

Gde je besplatan prevoz u Srbiji

Rezultati predstudije pokazuju da je prose─Źna starost autobusa koji su saobra─çali u gradskom i prigradskom prevozu u Srbiji u periodu od 2017. do 2019. godine preko 12 godina.

U nekoliko evropskih gradova javni prevoz je besplatan za sve gra─Ĺane kako bi se stimulisalo njegovo koriš─çenje u cilju zaštite ┼żivotne sredine. To su, na primer, Talin u Estoniji, Denkerk u Francuskoj, Luksemburg….

“Prema rezultatima istra┼żivanja u predstudiji, tako─Ĺe je i nekoliko gradova u Srbiji obezbedilo besplatan prevoz za gra─Ĺane: Sokobanja, Knja┼żevac, Jagodina, Zaje─Źar”, navodi DRI.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE