Obrenovac, 17.05.2021

OTKRIVEN CELOKUPNI PLAN VAKCINACIJE


Izvor: Espreso.rs/Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 28.12.2020.
Polovina naše zemlje dobija cepivo u tri faze

Foto:EPA/Nathalia Aguilar


Vakcinacija protiv korone u Srbiji planirana je u tri faze, po prioritetnim grupama, i to tako da u prvoj fazi bude vakcinisano 10 odsto populacije, u drugoj još deset, a u tre─çoj 30, jer ako bi polovina stanovništa bila imunizovana, stoji u preporukama za vakcinaciju protiv kovid 19 oboljenja, koje je izradio Stru─Źni komitet za imunizaciju Ministarstva zdravlja.

U prvoj fazi treba da budu vakcinisani zaposleni u zdravstvenim ustanovama, sa najvišim rizikom od nastajanja ili prenošenja infekcije (do 3 odstvo populacije), zaposleni u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite i starije uzrasne grupe.

Druga faza je planirana za osobe sa komobiditetima koji ne spadaju u starije uzrasne grupe i za zaposlene u odra─Ĺenim ustanovama od zna─Źaja za funkcionisanje društva.

Prosvetari

Tre─ça faza je rezervisana za zaposlene u obrazovnim ustanovama, esencijalno osoblje van medicinskog i obrazovnog sektora, zaposlene u laboratorijama sa visokim rizikom od infekcije i osobe odre─Ĺenog socijalnog statusa. Svedoci smo da vakcinacija nije krenula od zdravstvenih radnika, kako je ovim dokumentom preporu─Źeno, ve─ç od korisnika stara─Źkih domova. U dokumentu je i nazna─Źeno da kod starije uzrasne grupe Stru─Źni komitet preporu─Źuje da se smanjenje obolevanja d teških formi bolesti i umiranja postigne imunizacijom stanovništa u najve─çem riziku.

Srbija, kao ─Źlan inicijative za vakcinaciju Kovaks, ima obavezu da odredi prioritetne grupe, stoji u dokumentu u kome se navodi da je opšti cilj "vakcinacija najmanje 20 odsto populacije Srbije tokom 2020/21. godine"

Definisanje prioriteta

U svim fazama u kojima se pored drugih kriterijuma za definisanje prioriteta (npr. starost) uklju─Źuje i prisustvo komorbiditeta (hroni─Źne bolesti koje predstavljaju posebno visok rizik od nastanka teške bolesti kovid-19 i smrtnog ishoda), u obzir se uzimaju slede─çe grupe bolesti:

1. maligna oboljenja

2. hroni─Źna oboljenja srca i krvnih sudova

3. hroni─Źna bubre┼żna oboljenja i dijaliza

4. dijabetes (tip 1) - osobe na insulinskoj terapiji , sve osobe sa dijabetezom i velikom glukoznom varijabilnoš─çu, koeficijent varijacije 36%

5. hroni─Źna oboljena jetre

6. hroni─Źna oboljenja plu─ça

7. stanja imunosupresije, uklju─Źuju─çi i transplantaciju organa

8. neurološka oboljenja, uklju─Źuju─çi i centrovaskularna oboljenja

9. gojaznost (BMI > od 40kg po metru kvadratnom)

10. rezistentna hipertenzija sa vrednostima krvnog pritiska > 140/90 mm Hg uprkos trostrukoj kombinaciji hipertenziva

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE