Obrenovac, 29.11.2021

OPET SKA─îU CENE


Izvor: Alo.rs/Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 05.09.2021.
Jedna namirnica drasti─Źno poskupela zbog velike tra┼żnje!

Foto:EPA/DAVE HUNT


Na tr┼żištu soje došlo je do velikih promena.

Prve nedelje septembra zabele┼żen je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda na Produktnoj berzi u Novom Sadu.

Najizra┼żeniji je bio kod sojinog zrna, od ─Źak 11,62 odsto. Ukupan promet je uznosio 2.850 tona robe, što je rast od 23,34 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je finansijska vrednost trgovanja iznosila 111.575.500,00 dinara (+12,78 odsto).

Pšenica je bila najtra┼żenija na robno-berzanskom tr┼żištu. Pošto je cenovni maksimum od po─Źetka ┼żetve iz prethodne nedelje pomerio kriterijume i o─Źekivanja prodavaca, odsustvo ponude i poja─Źana tra┼żnja doveli su do toga da pšenica ima uzlazni trend na doma─çem tr┼żištu.

Kupoprodajni ugovori su zaklju─Źeni u cenovnom opsegu od 24,30 din/kg do 25,30 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 24,89 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,07 odsto u odnosu na prethodni upore─Ĺuju─çi podatak. U izveštaju Produktne berze napominje se da se cena pšenice ponovo pribli┼żava ceni kukuruza, nakon što je ─Źak šest meseci bila na ni┼żem cenovnom nivou.

Kukuruz drugu nedelju zaredom bele┼żi pozitivan cenovni trend. Po─Źetkom nedelje registrovana cena je iznosila 25,70 din/kg bez PDV, dok je poslednjeg dana iznosila 26,20 din/kg bez PDV-a. Prose─Źna cena trgovanja za ovu nedelju je 25,85 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast ove ┼żitarice od 2,74 odsto. Terminska tra┼żnja kukuruza za rod iz ove godine po ceni od 23,50 din/kg bez PDV-a nije adekvatno odreagovala na ponudu koja ve─ç du┼żi vremenski period izostaje preko jedine doma─çe robne berze.

Na tr┼żištu soje došlo je do velikih promena. Ugovori su zaklju─Źeni u cenovnom opsegu od 77,00 do 80,00 din/kg bez PDV-a. Izra┼żena tra┼żnja za ovom uljaricom je od strane doma─çih prera─Ĺiva─Źa i trgovaca. Neizvesnost kvaliteta i prinosa novog roda, te odsustvo ponude prošlogodišnjeg roda su faktori koji su doveli da ova uljarica zabele┼żi rast od 11,62 odsto u odnosu na poslednju registrovanu cenu. Ponderisana cena je iznosila 79,25 din/kg bez PDV-a.

Vremenski uslovi su odlo┼żili ┼żetvu suncokreta. Svi kupoprodajni ugovori su zaklju─Źeni po jedinstvenoj ceni od 55,61 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, zabele┼żen je blagi rast od 0,23 odsto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE