Obrenovac, 05.10.2023

OD SADA ĆE SVE BITI MNOGO BRŽE I JEDNOSTAVNIJE


Izvor: kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 09.05.2023.
Ovo su novine koje predviđa upravo usvojen Zakon o planiranju i izgradnji

Foto:Dado Djilas


Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, kojim se ubrzavaju procedure za izdavanje građevinskih dozvola, ukidaju prepreke, kao što je konverzija uz naknadu, i omogućava da proces izdavanja dozvola bude transparentniji i u cilju veće zaštite građana i onih koji grade, navedeno je na sajtu Vlade.

Izmenama se uvodi sertifikat zelene gradnje za sve javne objekte, kao i sve objekte preko 10.000 kvadrata, čime će Srbija postati jedna od prvih zemalja u Evropi koja će u potpunosti primenjivati te sertifikate.

- Izmenama ovog zakona takođe se uvode energetski pasoši i zaštita građana, pa će investitor morati da obezbedi osiguranje od štete trećim licima. Novina je i obaveza da investitor, pre dobijanja upotrebne dozvole, preda dokaze o kretanju građevinskog otpada, čime se rešava problem divljih deponija - istaknuto je na sajtu Vlade.

Kako se dalje navodi, izmene Zakona obavezuju investitora da o svom trošku popravi ulice koje je oštetio prolaskom kamiona prilikom izgradnje objekta, a ako to ne uradi postojaće garancija iz koje će lokalna samouprava moći da izvrši popravku.

Članovi Vlade usvojili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o železnici, kojim se precizira nadležnost Direkcije za železnice i sprovodi dalji postupak usklađivanja sa pravnim tekovinama Evropske unije radi uspostavljanja jedinstvenog evropskog železničkog područja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE