Obrenovac, 19.07.2024

OVO SU DATUMI PROBNE MALE MATURE


Izvor: Espreso/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 16.03.2023.
Ova tri dana osmaci će polagati srpski, matematiku i predmet po izboru!

Foto:Dragana Udovičić


Probni završni ispit za upis u srednje škole biće organizovan 24. i 25. marta u svim školama u Srbiji, izjavio je danas pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić.

"Učenici na teritoriji cele Srbije radiće u petak, 24. marta, u 12 sati probni test iz matematike, a 25. marta, u subotu, u 9 časova radiće test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a istog dana u 11.30 test iz izbornog predmeta", rekao je Pašić.

Treći test podrazumeva testiranje iz jednog od pet ponuđenih predmeta koji su osmaci izabrali do kraja decembra.

Kako je Pašić objasnio, probni završni ispit ima više funkcija.

"Jedna od njih je verna simulacija završnog ispita, upoznavanje sa procedurama, aktivnosti koje se realizuju pre i tokom samog završnog ispita, mesto sedenja, pribor koji se koristi, procedure koje su definisane... Nakon toga, ono što je svakako značajno su rezultati koje učenici ostvare na probnom završnom ispitu, a koji će poslužiti kako učenicima, tako i predmetnim nastavnicima u daljem planiranju aktivnosti koje se tiču pripremne nastave", ističe Pašić.

On je dodao da su škole počele realizaciju pripremne nastave i da postoji i portal e-vežbaonica, gde učenici mogu samostalno da vežbaju sve testove koji će im biti na završnom ispitu.

Budući srednjoškolci ove godine polažu srpski, matematiku i jedan izborni premet, za razliku od ranijih generacija, koje su kao treći imale kombinovani test koji se sastojao iz pitanja iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije. Ova generacija kao treći test polaže jedan od tih predmeta, koji izabere.

"Od 64.747 učenika osmog razreda ove godine, 38 odsto je izabralo biologiju, to je najveći broj učenika", rekao je Pašić.

Slede geografija sa 29 odsto zainteresovanih osmaka, istorija sa 16, a hemiju je izabralo devet odsto malih maturanata, dok se za fiziku odlučilo osam procenata od ukupnog broja đaka koji završavaju osnovnu školu.

Podsetio je da je završni ispit uveden 2010. godine, kada su se polagali samo srpski i matematika, a od 2013, odnosno 2014. uveden je kombinovani test.

"Komentari stručne javnosti nastavnika i učenika, kao i roditelja doveli su do zaključka da takav treći test nije opravdao svoju prevashodnu funkcionalnost. Imali su pet predmeta u okviru 20 zadataka. Neki predmeti su imali manje, neki više pitanja. Našom strategijom razvoja obrazovanja do 2030. kao jedan od posebnih ciljeva, koji je definisan akcionim planom jeste da se uradi revizija završnog ispita", ističe Pašić.

Naglašava da je radna grupa koju je formirao Zavod za obrazovanje i vaspitanje sagledala različite modele trećeg testa i došlo se do toga da je u ovom trenutku najbolje rešenje ovo koje je ponuđeno budućim srednjoškolcima.

"To je da učenici biraju jedan od pet predmeta za taj treći test, a u skladu sa svojim afinitetima, sklonostima i željama. Očekujemo da ovakav vid male mature ima određene prednosti. Prva od njih je da je smanjen stres na učenike da više ne moraju da spremaju sedam predmeta, već se opredeljuju za predmet gde sami smatraju da imaju najbolje znanje", rekao je pomoćnik ministra.

Pašić objašnjava da je većina anketiranih učenika, kada su pitani zašto se odlučuju za neki od ponuđenih predmeta, odgovorila da smatra da iz tog predmeta imaju najbolje znanje i dodaje da ove godine prvi put predstoji testiranje drugačije u odnosu na prošlu godinu.

"Na kombinovanom testu smo imali zadatke iz sva tri nivoa znanja, sa osnovnog, srednjeg i naprednog, raspoređenog u tih pet predmeta. Sada će fokus biti na jednom testu u kome će takođe pitanja biti iz sva tri nivoa znanja. Trebaće im manje vremena da spremaju predmete", naveo je Pašić.

Podsetio je i kako će se bodovati upis u srednju školu i objasnio da je pravilnikom o programu završnog ispita definisano da 60 bodova nosi uspeh iz škole, iz šestog, sedmog i osmog razreda.

Dodao je da je to je uspeh koji su učenici ostvarili pomnožen sa četiri, dok 40 bodova nose testovi i to tako što je maksimalan broj bodova iz matematike i srpskog jezika po 4, a iz izbornog predmeta 12.

"Ako na testu ima 20 zadataka množi se koeficijentom 0,7 maksimalno je 20 bodova puta 0,7, a to je 14 bodova za srpski i matematiku, dok je za treći test koeficijnet 0,6 i on će nositi 12 bodova. Negde je očekivano da će učenici zato što su birali predmet možda ostvariti bolje rezulatate. Za sve nas je prvi put da imamo ovakav vid mature i želimo učenicima da ostvare dobre rezulatate", poručio je Pašić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE