Obrenovac, 04.12.2021

OD 168 GRADOVA I OPŠTINA U SRBIJI 3 IMAJU POZITIVAN PRIRODNI PRIRAŠTAJ!


Izvor: Espreso/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 28.09.2021.
Srbija nikada nije imala više stanovništva starijih od 65 godina

Foto:Profimedia


Na─Źelnica Odeljenja za demografiju Republi─Źkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk izjavila je da Srbija "nikada nije imala više stanovništva starijih od 65 godina", dok u isto vreme pada broj ┼żivorodjene dece, a u najve─çem broju opština bele┼żi se negativan prirodni priraštaj.

Bjelobrk je za televiziju Prva izjavila da udeo u tome imaju migracije mladih koji odlaze iz zemlje, ali da postoje i migracije unutar Srbije, iz manje razvijenih podru─Źja ka razvijenijim gradovima, pre svega Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Bjelobrk je navela da Beograd zbog toga ima stalno pove─çanje broja stanovnika, ali da, kao i ogromna ve─çina gradova u Srbiji - ima negativan prirodni priraštaj.

Prema njenim re─Źima, od 168 opstina u Srbiji "samo tri imaju pozitivan prirodni priraštaj".

"To su Tutin, Novi Pazar i Preševo. Sve ostale opštine imaju negativan prirodni priraštaj, neke još od 60-tih godina prošlog veka", kazala je Bjelobrk.

Ona je medju podatke koji rastu iz oblasti demografije, osim udela starije populacije u broju stanovnika, navela da i da se pove─çava "broj razvedenih brakova, kao i prose─Źna starost prilikom radjanja prvog deteta i radjanja dece uopšte".

Medju brojkama koje iz godine u godine "padaju", Bjelobrk je navela da "pada broj stanovnika, pada broj ┼żivorodjenih, kao i udeo mlade populacije do 15 godina" u ukupnom broju stanovništva.

"Pada broj zaklju─Źenih brakova, koji je u vezi sa starosnom strukturom stanovništva. Najve─çi uticaj na to imaju migracije, odnosno odlazak mladog stanovništva u inostranstvo, što indirektno uti─Źe na pad broja rodjenih", rekla je Bjelobrk.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE