Obrenovac, 17.05.2021

OLAKŠAVA SE IZBOR VOZAČIMA


Izvor: Alo.rs/blic/J.N./Lokalne novine | Obrenovac, 26.04.2021.
Od maja se uvode nove oznake na pneumaticima u Evropi, proverite šta piše na vašim gumama

Foto:Shutterstock


Evropa će biti prvi deo sveta koji će početi da koristi oznake prianjanja na ledu za pneumatike. Pored toga, pneumatici će imati simbol za prijanjanje na snegu i QR kod koji vodi do opsežne evropske baze podataka. Promena stupa na snagu 1. maja. Cilj je da nove oznake pomognu vozačima u poređenju različitih pneumatika i da ih usmere na izbor bezbednijih i ekološki prihvatljivijih pneumatika, a oznake će biti izmenjene u celoj EU, prenosi poslovni portal eKapija.

Nove oznake su obavezne na pneumaticima proizvedenim posle aprila 2021. godine, tako da će nove oznake početi postepeno da se pojavljuju na pneumaticima u prodaji.

Univerzalni pneumatici, letnji pneumatici i zimski pneumatici bez šiljaka koji se prodaju u EU dobili su prve EU oznake 2012. godine. Do sada su oznake bile obavezne na pneumaticima za putnička vozila, SUV i kombi vozila, a neophodne informacije uključivale su otpor kotrljanja, mokro prianjanje i spoljašnju buku usled kotrljanja. Oznake se sada menjaju tako da informacije moraju da pokriju i prijanjanje na snegu i ledu, uz obnovljenu prethodnu skalu i dodat QR kod. Ovaj zahtev se ne odnosi na zimske pneumatike sa šiljcima.

Novi sistem označavanja može da usmeri odlučivanje i na poslovnom nivou, jer se zahtevi sada proširuju i na pneumatike za kamione i autobuse. Kod njih su oznake pneumatika bile korišćene samo u marketinškim materijalima. Ovi pneumatici neće imati simbol za prijanjanje na ledu.

Kada je EU početkom 2000-ih htela da doda oznaku za otpor kotrljanja na pneumatike, industrija pneumatika zahtevala je da se uz nju doda i oznaka mokrog prianjanja kako bi se izbeglo naglašavanje energetske efikasnosti nauštrb bezbednosti. Udruženja za zaštitu okoline htela su da na oznaci bude prisutna karakteristika vezana za buku, i tako je prvobitna oznaka sadržala informacije o otporu kotrljanja, mokrom prianjanju i spoljašnjoj buci usled kotrljanja.

Razlozi za obnavljanje oznaka pneumatika uključuju lakši odabir pneumatika za kupce i poboljšanje sveukupne bezbednosti u vožnji. Smanjenje emisija kao prvobitni cilj oznaka pneumatika nastavlja da važi.

QR kod je nova stavka na oznaci pneumatika pomoću koje možete doći do opsežne baze podataka koja prikuplja informacije o svim pneumaticima dostupnim na evropskom tržištu. Informacije o proizvodima su standardizovane i omogućavaju jednostavno poređenje pneumatika.

Oznake pneumatika će u budućnosti biti dodatno proširene i na njima će biti navedena abrazija, to jest habanje pneumatika, i kilometraža, to jest radni vek pneumatika na putu. Odluka je već doneta, ali utvrđivanje metoda testiranja potrajaće nekoliko godina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE