Obrenovac, 13.06.2021

OPASAN TREND SE ŠIRI MEĐU MLADIMA


Izvor: Alo.rs/BOJANA PAUNOVIĆ/Lokalne novine | Obrenovac, 08.06.2021.
Roditelji, obratite pažnju

Foto:Tanjug/Tara Radovanović


Kroz cev nargile se direktno udiše sve što sagoreva, ugljen-monoksid i hemikalije direktno idu u respiratorni trakt, nema nikakvog filtera ni barijere, naglašava dr Ika Pešić za Alo!

Nargile su opasnije od cigareta, pre svega zato što mlade dovode u zabludu da nisu štetne zbog voćnih, karamelizovanih, čokoladnih i biljnih ukusa koji su dodati u tu smešu! Ali to je daleko od istine!

Ovako bi ukratko moglo da glasi upozorenje dr Ike Pešić na olako prihvaćenu zabavu mladih, čak i onih ispod 18, pa i mlađih od 14 godina.

Naša sagovornica radila je 30 godina sa pušačima na odvikavanju od tog poroka u Kliničkom centru Srbije na Klinici za pulmologiju. Članica je Komisije za kontrolu duvana Ministarstva zdravlja od 2003. i jedan je od organizatora i član UO Udruženja "Misija zdravlja". 

Novi trend je vejping

Po uzoru na druge zemlje, i kod nas se među mladima širi trend koji se naziva vejping. Radi se o takmičenju ko će najbolje da ispusti dim iz nargile i ko može da napravi najoriginalnije kreacije od dima.

- 60 minuta konzumiranja nargile ravno je količini od 100 popušenih cigareta, procena je SZO

- 600 dinara minimalna cena konzumiranja nargile u beogradskim barovima

SVE JE ŠTETNO

Prema njenim rečima, ne treba upoređivati duvanske proizvode jer su svi štetni, opasni i toksični. To što su nargile u poslednje vreme ušle u modu kod mlađih generacija, smatra se veoma rizičnim po njihovo zdravlje.

- Nargile su izuzetno opasne i višestruko štetne. Ne samo da su opasne po pluća već i zbog infekcija. Ta guma na njima se ne menja nego se predaje iz ruke u ruku i džaba što ste promenili nastavak. Na taj način se prenose naročito respiratorne infekcije, herpes, tuberkuloza, korona... Zaraznost je ogromna - ističe Pešićeva, i dodaje:

-  Velika opasnost je i od ugljena koji gori i preko kog se zagreva duvanska smeša, on ispušta posebne toksine, teške metale, nitrozamine, sve su to vrlo toksične, opasne i kancerogene materije. Pored onoga što se nalazi u duvanu, sa ovim je dosta povećana ta količina. Sem toga, ugljen-monoksid je 200 puta veći kod upotrebe nargila nego kod klasičnih cigareta. To, naravno, ne znači da je bolje pušiti klasične cigarete. Nijedan duvanski proizvod nije dobar. Dodatno, kroz tu cev nargile se direktno udiše sve što sagoreva i ceo ugljen-monoksid i sve te hemikalije direktno idu u respiratorni trakt, nema nikakvog filtera, nikakve barijere - naglašava dr Pešić. 

Kako kaže naša sagovornica, mladi najčešće koriste nargile upravo zbog aromatizovanog ukusa i lažne predstave da je to samo zabava, da nije štetno, da je to kul. 

- Od nargila nikad nemate akutnu reakciju ni posledice kao kod ostalih duvanskih proizvoda. I tu mladi stiču loš i pogrešan utisak da to nije škodljivo. One takođe stvaraju zavisnost, prvo zbog nikotina, ali i zbog ostalih hemikalija koje su strašno privlačne.

VELIKA ZABLUDA

Dr Ika Pešić posebno upozorava da se kroz nargile mladima mogu podmetnuti i teži opijati.

- U tim smešama se mogu provući i mnogo opasnije stvari, kao što se, nažalost, i radi, i zato mladi ne treba olako da za tim posežu. Poznato je i u svetu da se u te smeše ponekad podmeće droga, kao što se podmeće i u onim malim elektronskim cigaretama. To je već dokazano i poznato.

Inače, u većini poznatih kafića (nargila barova) u Beogradu piše da je upotreba takozvanih šiša zabranjena mlađima od 18 godina. Međutim, upravo su maloletnici najčešći gosti jer se ovo pravilo maltene uopšte ne poštuje.

Saveti za roditelje

1. Ličnim primerom ćete detetu najbolje objasniti da ne treba koristiti duvanske proizvode.

2. Razgovarajte s detetom o štetnosti nikotina već od malih nogu.

3. Ako otkrijete da dete puši ili ide u nargila bar, nemojte započinjati svađu, mnogo će efikasnije biti da otvoreno razgovarate o svemu.

4. Da biste kontrolisali na šta dete troši džeparac, tražite da uzima fiskalni račun za sve što kupi.

5. Tražite od razrednog starešine da škola povremeno organizuje dolazak nekog stručnjaka koji bi deci održao čas na temu štetnosti duvanskih proizvoda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE