Obrenovac, 04.07.2022

ODRŽANO TAKMIČENJE ”ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU”


Izvor: obrenovac.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 12.04.2022.
Takmičenje učenika osnovnih škola u poznavanju saobraćjnih pravila ”Šta znaš o saobraćaju”, održano je u dvorištu Prve obrenovačke osnovne škole

Foto:obrenovac.rs


Učenici svih škola sa teritorije gradske opštine Obrenovac uzeli su učešÄ‡e na takmičenju, koje za cilj ima pre svega da edukuje decu kako da se ponašaju u saobraćaju.

Zamenik predsednika Gradske opštine Obrenovac Miloš Stanojević podsetio je, da je opštinsko takmičenje ”Šta znaš o saobraćaju” odlagano 2 godine, usled nepovoljne epidemiološke situacije.

– Komisija za bezbednost u saobraćaju opštine Obrenovac uzela je učešÄ‡e u ovom takmičenju. Naime, donirali smo nagrade za pobednike ovog takmičenja, pobednici će dobiti bicikle i rolere, a ovom prilikom pohvalio bih i Agenciju za bezbednost saobraćaja, koja se takođe priključila ovom takmičenju, tako što je obezbedila nagrade za treće plasirane učesnike – naveo je Stanojević.

Učenici već u osnovnim školama stiču početna znanja o bezbednom učestvovanju u saobraćaju, a ovakvi i slični događaji, služe da to znanje nadograde.

– Podstičemo decu da uče na vreme stvari koje će ih pratiti tokom čitavog života. Imali smo priliku da tokom marta u Navaku obezbedimo obuke vozačima početnicima, a sada radimo sa osnovcima, dok smo u prethodnom periodu radili i sa predškolcima, a to je na neki način osnova rada naše Komsije, jer nastojimo da preventivno delujuemo i kroz edukaciju sprečavamo nesreće u saobraćaju – rekao je Stanojević.

Takmičenje je počelo rešavanjem testova, nakon čega su takmičari vozili bicikle na pologonu spretnosti, odnosno na poligonu koji simulira saobraćajne situacije sa kojima se deca susreću u svakodnevnom životu.

– Testovi su vezani za poligon, a postoji 9-10 pitanja na koje učenici odgovaraju. Takođe, postoje i znakovi koji su obeleženi, a učenici treba da ih prepoznaju. Na poligonu spretnosti istaknuto je 8-9 stavki koje je potrebno proći – navela je nastavnica tehnike i tehnologije Nevena Jevtić.

Nakon završenog poligona proglašeni su pobednici, a najuspešniji u konurenciji od 61 učenika, bili su osnovci OŠ ”14.oktobar” iz Bariča, koji su u sve 4 kategorije osvojili prva mesta.

Ovo takmičenje organizuje Auto moto savez uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, škola i lokalnih samouprava.

Gradsko takmičenje u Beogradu biće održano 7. maja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE