Obrenovac, 01.07.2022

OVO VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 01.06.2022.
Zašto na otvorenom treba stajati na prstima dok grmi?

Foto:Panthermedia / Profimedia


Srbija prema evropskim podacima spada u manje ugroženu teritoriju kad je reč o gromovima, ali ipak mnogi se uplaše čim zagrmi.

Strepnja je osnovana jer je pre nekoliko dana povređen čovek kad je tokom olujnog nevremena grom udario u kuću u Zemunu. Ovih dana u Srbiji se očekuju česti pljuskovi sa grmljavinom, a u takvim uslovima, pogotovo tokom prolećnih i letnjih meseci, preti opasnost od udara groma.

Klimatolog Vladimir Đurđević navodi da je najvažnije skloniti se sa otvorenog prostora i da je najbolje ući u neki zidani objekat. Ako vam kuća ili neka zgrada nije u blizini dobro je ostati u zatvorenom automobilu.

- Preporuka broj jedan koje treba da se pridržavamo kad imamo situaciju sa grmljavinom jeste da probamo da se sklonimo u zatvoreni prostor i da u njemu ne stojimo blizu električnih vodova i kablova kojih ima mnogo po kući od raznih električnih uređaja, da ne koristimo fiksni telefon, da ne koristimo česmu, ne budemo u kontaktu sa vodom. Ne treba da budemo ni blizu prozora. Jednostavno treba se na neki način primiriti i sačekati da nevreme prođe - kaže Đurđević.

Ako smo mnogo zabrinuti možemo i da isključimo sve uređaje iz zida dok nevreme ne prođe. Ukoliko nas nevreme zatekne u automobilu savetuje da ostanemo u njemu i zatvorimo prozore sa tim što ćemo se parkirati na prostoru na kom nismo u blizini nekog visokog objekta.

- Ne treba da budemo parkirani pored metalne bandere, dalekovoda, stanice za gradski prevoz. Takođe ne treba da se parkiramo ispod nekog drveta. Ne treba da stojimo blizu viših objekata bilo da smo u automobilu ili nismo. Ukoliko smo blizu njih treba da se udaljimo od takvih objekata - ukazuje Đurđević.

Ukoliko se nađemo na otvorenom treba da izbegavamo visoka stabla i vodu.

- Sve što je malo više, da kažem, sve što štrči u toj okolini na neki način ima veću šansu da bude pogođeno munjom, tako da treba da se sklonimo od svih visokih objekata - ističe Đurđević.

Često se misli, ukazuje klimatolog, da su nastrešice dobre za skrivanje, ali ipak nisu.

- Treba se skloniti i od nastrešica u smislu tih poluotvorenih prostora kao što su stajališta za autobuse i svih objekata tog tipa - ukazuje Đurđević.

Ukoliko nemamo stan ili neku drugu prostoriju u koju možemo da uđemo tokom nevremena i moramo da ostanemo na otvorenom, treba da se udaljimo od visokih objekata, čučnemo i stojimo na prstima kako bi smanjili našu kontaktnu površinu sa podlogom.

- Treba da budemo u što manjem kontaktu sa podlogom. Ležanje nije dobro baš zbog toga što smo velikom površinom u kontaktu sa podlogom i ako munja udari bilo gde u blizini nas jedan deo te energije može kroz podlogu da se prenese na nas i iz tog razloga treba smanjiti kontakt sa podlogom - ukazuje Đurđević.

Suprotno raširenom verovanju, nije opasno koristiti mobilni telefon dok grmi, naravno, ako ste u zatvorenom prostoru, međutim, trebalo bi da se klonimo fiksnih telefona.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE