Obrenovac, 24.06.2024

ODUZIMA─ćE VOZILA ZBOG OVIH PREKR┼áAJA


Izvor: Kurir.rs/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 30.01.2023.
Ima ih 18 u predlo┼żenim izmenama Zakona o bezbednosti saobra─çaja!

Foto:Damir Dervišagić


Vo┼żnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila u krvi, odbijanje alko-testa, vo┼żnja bez voza─Źke dozvole ili tokom mere zabrane upravljanja vozilom - samo su neki sa spiska od 18 saobra─çajnih prekršaja zbog kojih ─çe se oduzimati vozilo, prema predlo┼żenim izmenama Zakona o bezbednosti saobra─çaja na putevima.

Kako je predvi─Ĺeno Nacrtom tih izmena, koje bi u martu trebalo da pro─Ĺu Vladu i na─Ĺu se pred poslanicima, vozilo ─çe biti oduzimano samo onim voza─Źima koji su u prethodne dve godine ve─ç pravosna┼żno osu─Ĺeni za neki od ovih prekršaja sa spiska, i to do pravosna┼żnog okon─Źanja prekršajnog postupka, bez obzira na to da li je voza─Ź vlasnik vozila ili nije.

Šta je nasilni─Źka vo┼żnja?

Nasilni─Źka vo┼żnja, kako objašnjava je ona kada voza─Ź dva ili više puta pro─Ĺe crveno svetlo na semaforu, ako izme─Ĺu dva uzastopna prolaska nije prošlo 10 minuta, kada preti─Źe kolonu na neisprekidanoj uzdu┼żnoj liniji ili prekora─Źi brzinu u naselju za 90 km/h više od dozvoljene, a van naselja za 100 km/─Ź. Tu je i upravljanje vozilom u stanju potpune alkoholisanosti.

"Ovu listu mogli bismo da nazovemo "crna lista prekršaja" jer se odnosi na najopasnija ponašanja u saobra─çaju", ka┼że Damir Okanovi─ç, predsednik Komiteta za bezbednost saobra─çaja i dodaje da je re─Ź o privremenom oduzimanju vozila do okon─Źanja postupka, a da sud, po postoje─çim propisima, ima mogu─çnost da u postupku vozilo oduzme i trajno.

Ocenjuje da su izmene hitne, te navodi da se paralelno sa njima radi i na novom Zakonu o bezbednosti saobra─çaja, koji bi trebalo da bude završen do Nove godine, i po kom bi sud u odre─Ĺenim situacijama imao ne mogu─çnost, nego obavezu oduzimanja vozila.

Na pitanje da li je ova drakonska mera u skladu sa Ustavom, Okanovi─ç odgovara da ona nije drakonska, s obzirom na te┼żinu prekršaja, i da jeste u skladu sa Ustavom. Naime, Zakon o javnom prevozu ve─ç predvi─Ĺa trajno oduzimanje vozila taksistima koji rade "na divlje", odnosno nelegalno. Taj propis je donet 2006, a Ustavni sud Srbije šest godina kasnije donosi odluku da on nije protivustavan.

Lista prekršaja

1. Vo┼żnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila

2. Odbijanje alkotestiranja ili testiranja na opijate

3. Prekora─Źenje brzine za više od 100 km/─Ź u naselju

4. Prekora─Źenje brzine za 90 km/─Ź u naselju.

5. Prekora─Źenje brzine za više od 60 km/─Ź u zoni škole ili zoni *30*

6. Prekora─Źenje brzine za više od 50 km/─Ź u zoni usporenog saobra─çaja

7. Prevoz deteta mla─Ĺeg od 12 godina na mestu voza─Źa

8. Prevoz deteta mla─Ĺeg od 12 godina na mestu koje nije predvi─Ĺeno za sedenje (prtlja┼żnik, instrument-tabla, zadnja polica, spoljnji delovi vozila i sl.)

9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kra─çem od 10 minuta.

10. Preticanje kolone vozila preko pune linije.

11. Vo┼żnja bez polo┼żene ijedne voza─Źke kategorije.

12. Vo┼żnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom.

13. Vo┼żnja nakon oduzimanja voza─Źke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena.

14. Vo┼żnja za vreme privremenog isklju─Źenja iz saobra─çaja.

15. Vo┼żnja no─çu na neosvetljenom putu bez ijednog uklju─Źenog svetla na vozilu.

16. Preticanje ili obila┼żenje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na peša─Źkom prelazu.

17. Preticanje kolone pod pratnjom.

18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom.

"Nadam se da nikom ne─çe biti oduzet automobil i da ─çe se svi ponašati u skladu sa propisima. Dr┼żavi nije stalo do uzimanja automobila, njoj je potrebna zaštita ljudskih ┼żivota, a ne automobila. Najnovija studija pokazuje da jedan izgubljen ┼żivot u saobra─çaju košta najmanje milion evra, kada se sve sabere: troškovi sudskog postupka, osiguranje, posledice po porodicu, novac ulo┼żen u školovanje te osobe..."

Sagovornik prime─çuje i da je veliki broj ┼żrtava stradao upravo zbog vo┼żnje u alkoholisanom stanju i prekora─Źenja brzine. Nije previše retka ni vo┼żnja bez dozvole, kao i vo┼żnja tokom izre─Źene mere zabrane upravljanja vozilom ili oduzimanja voza─Źke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena.

"Nekome ko nema polo┼żen voza─Źki ispit ne mo┼żete izre─çi kaznene poene, niti mu uzeti dozvolu, ve─ç samo naplatiti kaznu ili eventualno izre─çi dvomese─Źni zatvor, pa ispada da je on u povoljnijem polo┼żaju od regularnih voza─Źa. Zato je oduzimanje vozila prava mera kod povratnika kada je u pitanju ovo delo."

Vo┼żnja bez dozvole

Kad je u pitanju vo┼żnja bez ijedne kategorije, pa┼żnju javnosti prošle godine izazvao je slu─Źaj peva─Źa Darka Lazi─ça, koji je punih devet godina vozio bez dozvole. Indikativan je i slu─Źaj Novosa─Ĺanina ┼Ż. Lj, koji je do 2019. godine ─Źak pet puta hvatan da vozi bez dozvole jer je - nema. Protiv njega je do tada bilo podneto ─Źak 14 prijava zbog razli─Źitih prekršaja. Ipak, apsolutni rekorder je izvesni Slobodan iz Draga─Źeva, koji je punih 45 godina vozio bez "papira", kako privatni, tako i slu┼żbeni automobil.

I Verica Mijovi─ç iz Agencije za bezbednost saobra─çaja, koja tako─Ĺe u─Źestvuje u radu na izmenama Zakona, pozitivno ocenjuje meru privremenog oduzimanja vozila.

"Vozila ─çe privremeno biti oduzimana od u─Źinioca te┼żeg prekršaja iz oblasti bezbednosti saobra─çaja na putevima, koji je u poslednje dve godine osu─Ĺivan za te┼że prekršaje iz ove oblasti. Pod tim te┼żim prekršajima podrazumeva se vo┼żnja bez voza─Źke dozvole, nasilni─Źka vo┼żnja i sli─Źno."

Zvani─Źni podaci MUP za prošlu godinu pokazuju da je zbog neprilago─Ĺene brzine nastradala tre─çina svih poginulih u saobra─çaju, a zbog vo┼żnje u alkoholisanom stanju svaki sedmi. Za godinu dana poginulo je ukupno 554 ljudi, a povre─Ĺeno je više od 16.000, od ─Źega 3.365 te┼że. Ukupno je bilo 33.225 saobra─çajnih udesa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE