Obrenovac, 04.07.2022

PREDLO┼ŻENE OLAK┼áICE ZA MAME


Izvor: Espreso/FoNet/Lokalne novine | Obrenovac, 07.06.2022.
Dr┼żava ─çe 3 godine da PLA─ćA DOPRINOSE?

Foto:Profimedia


Direktor Instituta za razvoj i inovacije Nenad Jevtovi─ç izjavio je danas, predstavljaju─çi Predlog olakšica na zarade majki nakon poro─Ĺaja, da bi majkama, nakon povratka sa odsustva radi nege deteta, dr┼żava trebalo tri godine da subvencioniše obavezne doprinose za socijalno osiguranje.

Jevtovi─ç je, obrazla┼żu─çi predlog Instituta za razvoj i inovacije, na konferenciji "I mame imaju pravo!", objasnio da bi u prvoj godini dr┼żava trebalo da subvencioniše 65 odsto tih troškova, u drugoj 60, a u tre─çoj 50 odsto.

Ukoliko bi prose─Źna plata majki bila 63.325 dinara, Jevtovi─ç je ocenio da bi dr┼żava u prvoj godini trebalo mese─Źno da subvencioniše svaku majku sa 20.523 dinara, u drugoj godini 19.000, a u tre─çoj godini 15.787 dinara.

Prema njegovim re─Źima, na ovaj na─Źin bi bila olakšana pozicija i poslodavaca i majki.

Ukoliko bi primenila ovu meru Vlada bi, kako je Jevtovi─ç naveo, "trebalo da izdvoji dvestoti deo godišnjeg BDP Republike Srbije, odnosno 0,56 odsto BDP", tako da bi u prvoj godini ti troškovi iznosili oko 92 miliona evra, u drugoj godini 194, a u tre─çoj 298 miliona evra.

On je ukazao da je stopa fertiliteta u Srbiji u 2020. godini bila 1,48.

Da bi Srbija postigla prostu reprodukciju, potrebna nam je stopa fertiliteta od 2,1, a mi smo na 1,48.Kada ostvarite napredak od 0,1 to je neverovatan uspeh. Treba nam šest ili sedam neverovatnih uspeha da bismo stigli do stope fertiliteta od 2,1, istakao je on.

Institut za razvoj i inovacije predlo┼żio je i pojednostavljenje administrativnih procedura za preduzetnice.

On je rekao da predla┼żu da se procedure za sticanje prava na isplatu finansijske nadoknade tokom porodiljskog odstustva i procedura prilikom otvaranja ovog odsustva digitalizuju.

Uslov za elektronsku realizaciju zahteva je da preduzetnice imaju elektronski potpis.

Jevtovi─ç je rekao da predla┼żu i da se uspostavi komunikacija izme─Ĺu Agencije za privredne registre i Poreske uprave i da "po slu┼żbenoj du┼żnosti teku dokumenti izme─Ĺu njih dve kako bi se polo┼żaj preduzetnica poboljšao".

On je sugerisa kako bi trebalo da se unapredi i administrativna procedura koja se odnosi na dobijanje odobrenja za isplatu ostalih nadoknada za majke koje obavlja jedinica lokalne samouprave.

Pomo─çnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra ─îamagi─ç istakla je da je u periodu januar-februar ove godine zabele┼żen porast broja novoro─Ĺene dece od 6,8 odsto, kao i da se "od oktobra 2021. godine iz meseca u mesec bele┼żi rast broja novoro─Ĺenih u Srbiji".

Ona je navela da veruje da ─çe nadle┼żni o predlo┼żenim merama razgovarati.

Predstavnica Ministarstva za rad, bora─Źka i socijalna pitanja Sne┼żana Bogdanovi─ç rekla je da to ministarstvo podr┼żava svaku meru koja doprinosi unapre─Ĺenju polo┼żaja majki koje rade, uklju─Źuju─çi i preduzetnice.

Osniva─Źica Udru┼żenja „Mame su zakon“ Tatjana Macura rekla je da to udru┼żenje pozdravlja predlo┼żene mere i navela da bi se njihovom primenom smanjila nezaposlenost u Srbiji, kao i jaz izme─Ĺu poslodavaca i zaposlenih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE