Obrenovac, 10.05.2021

PRIJAVLJIVANJE SIVE EKONOMIJE OD SADA POMOĆU CHATBOT APLIKACIJE


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 26.02.2021.
Više nema čekanja, sve će ići brže

Foto:Profimedia


Prijavljivanje sive ekonomije i kršenja epidemioloških mera u Srbiji od danas je dodatno olakšano jer je građanima i privrednicima na raspolaganju IVA, ChatBot aplikacija republičkih inspekcija.

Nova usluga dostupna je na veb portalu Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor www.inspektor.gov.rs, i pruža podršku u popunjavanju onlajn obrasca za prijavu, saopšteno je iz NALED-a.

Aplikacija ChatBot IVA (Inspector Virtual Ašistant) povećaće efikasnost i automatizaciju rada Kontakt centra republičkih inspekcija osnovanog u martu prošle godine.

Putem onlajn razgovora sa strankama, IVA će pomoći da se izbegnu čekanja, dodatno angažovanje operatera i analitičara, kao i inspekcija, jer će obrada brojnih neadekvatnih zahteva i ponavljajući poslovi biti zamenjeni radom softverske aplikacije.

"Za 11 meseci rada, Kontakt centru je upućeno gotovo 17.000 prijava i IVA će biti velika pomoć u obradi svih budućih predstavki", kaže Dragan Pušara, šef Jedinice za inspekcijski nadzor u NALED-u.

Dodaje da će ChatBot aplikaciju razvijati kroz tri faze.

U okviru prve faze, kako navodi, aplikacija će služiti za navigaciju i pomoć građanima da popune onlajn formu, dok će druga faza omogućiti početnu trijažu pitanja i predstavki.

"Poslednja faza podrazumeva nadogradnju aplikacije, kao i pružanje informacija o zakonskoj regulativi i inspekcijskoj praksi kako bi se stranke edukovale i smanjio broj poziva, predmeta i predstavki koje nisu u nadležnosti republičkih inspekcija", objašnjava Pušara.

Reformu i modernizaciju sistema inspekcijskog nadzora pokrenulo je 2017. godine Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji s NALED-om i uz finansijsku i tehničku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, u cilju poboljšanja rada inspektora i ukupnog poslovnog okruženja u Srbiji.

Uz podršku NALED-a osnovana je Jedinica za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor, koja je koordinisala sveobuhvatnu reformu i koja uključuje 44 inspekcije u 14 ministarstava.

Jedna od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije je uspostavljanje i razvoj Kontakt centra republičkih inspekcija. To je jedinstveno upravno mesto mesto gde privrednici i građani mogu da prijave sivu ekonomiju, neregistrovane subjekte i nelojalnu konkurenciju, kao i nepravilnosti ili pritužbe na rad inspektora putem portala, telefona, e-pošte i glasovne pošte.

Od 16.884 prijava građana i privrede, više od 5.000 bilo je u nadležnosti republičkih inspekcija, 1.270 je prosleđeno lokalnim inspekcijama, dok je kod ostalih strankama data informacija ili pravna podrška.

Najviše prijava upućeno je Inspektoratu za rad (1.134), Tržišnoj (1.061), Poreskoj (1.036) i Sanitarnoj inspekciji (811).

Pored podrške u popunjavanju onlajn obrasca, za građane i privredu je pripremljena detaljna lista problema, odgovori na pitanja i moguća rešenja, koja će putem ChatBot aplikacije biti dostupna za 15 inspekcija, uključujući tržišnu, sanitarnu, građevinsku, veterinasku, poljoprivrednu, prosvetnu, zdravstvenu inspekciju, Poresku upravu, itd.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE