Obrenovac, 08.05.2021

PROLEĆNA AKCIJA


Izvor: obrenovac.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 23.03.2021.
Na inicijativu Saveta mesne zajednice Mala Moštanica najavljena je prolećna akcija uklanjanja divljih deponija...

Foto:lokalnenovine.rs


Akcija u saradnji sa Gradskom opštinom Obrenovac i nadležnim Javnim preduzećima održaće se u subotu 27. marta u 11 časova.

Miroslav Čučković, predsednik Gradske opštine Obrenovac je skrenuo pažnju na problem sa zagađenjem vazduha u Obrenovcu.

– S tim u vezi šume u Maloj Moštanici zajedno sa Zabranom su najzanačajnije za naš grad. Nekoliko hektara pod četinarima je retkost u Srbiji i naša je obaveza da čuvamo naše šume. Takođe, godinama u nazad smo obnavljali ove zasade i borili se za to da akcenat na našu strategiju zaštite životne sredine bude pošumljavanje – rekao je Čučković.

– Takođe, TENT radi ozbiljne stvari na zaštiti životne sredine. Imamo projekat odsumporavanja, zatim projekat Treće magistrale kojim je predviđeno gašenje individualnih kotlarnica. Pored toga zaštita vazduha se sprovodi na način promene javnog prevoza. Sada imamo nove autobuse šeste generacije na relaciji Obrenovac-Beograd koji su daleko manji zagađivači od prethodnih. Izgradnja gradske železnice predstavljaće glavni deo tog procesa, s obzirom da je železnički prevoz ekološki najprihvatljiviji – izjavio je Čučković i dodao da je briga o šumama glavni činilac u zaštiti vazduha.

On je poručio da će predstavnici Gradske opštine Obrenovac zajedno sa svim institucijama i nadležnim ministarstvima biti na zadatku zaštite Obrenovačkih šuma.

Svetozar Adrić, direktor Javnog preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine podsetio je da je davne 1971. godine 21. mart uspostavljen kao Svetski dan šuma.

– Borba za životnu sredinu je neprestana i ne traje samo jedan dan. S obzirom da je 30% površine Republike Srbije pokriveno šumama, uglavnom su to listopadne šume i manji broj četinara. Postoji strategija da se pokrivenost šumama poveća na 42% teritorije – izjavio je Andrić i dodao da JP za zaštitu i unapređenje životne sredine svake godine daje svoj doprinos toj strategiji.

– Svake godine posadimo između 500 i 800 novih sadnica. Sekretarijat za zaštitu životne sredine radi novi plan pošumljavanja u koji smo i mi uvrstili sva naša područija. Na teritoriji Male Moštanice radićemo zajedno sa JP ”Srbijašume” na daljem pošumljavanju i unapređenju ovog prostora – zaključio je Andrić.

Ivan Stojić, član Veća Gradske opštine Obrenovac je izjavio da su članovi Saveta za komunalni red ponosni zbog najave ovakvih akcija.

– U narednom periodu bavićemo se čišÄ‡enjem cele teritorije opštine Obrenovac, a akcenat ćemo staviti na naše šume. Tačnije, očistićemo i urediti sve šume u mesnim zajednicama – kazao je Stojić i izrazio svoje zadovoljstvo što se na inicijativu meštana Male Moštanice pokreće ovakva akcija.

– Naš cilj je da Obrenovac bude još lepši i čistiji, zato i apelujemo na pojedince da ne dozvole sebi da prljaju šume i zagađuju okolinu – poručio je Stojić.

Ivan Lazarević, predsednik mesne zajednice Mala Moštanica podsetio je da se ovakva akcija održava svake godine.

– Imamo veliki problem sa komunalnim otpadom koji se nalazi duž puta. Naš cilj je da zajedno sa opštinom Obrenovac i nadležnim JP uredimo ovaj prostor – izjavio je Lazarević i dodao da se na teritoriji Male Moštanice nalazi preko 200 hektara šume od toga 15 hektara četinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE