Obrenovac, 13.06.2021

NOVAC ZA ZAMENU STOLARIJE DOBIĆE OKO 200 GRAĐANA PO OPŠTINI


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 29.05.2021.
Poznato i kad će biti raspisan konkurs za dodelu subvencija

Foto:Shuterstoock


Do sredine juna trebalo bi da bude upućen poziv svim građanima koji su zainteresovani za subvenciju za zamenu stolarije.

Grad Beograd je dobio sredstva i sada je posao na opštinama. Beograd je na konkursu nadležnog ministarstva dobio 10 miliona dinara u okviru programa energetske sanacije stambenih zgrada i kuća. 

Toliko će biti izdvojeno i iz gradskog budžeta dok zainteresovani građani treba da obezbede 20 miliona. Ako se taj iznos podeli na 17 beogradskih opština to znači da će svaka od njih dobiti po desetak hiljada evra, a to će biti dovoljno za zamenu stolarije u oko 200 stanova.

Ko će i pod kojim uslovima moći da se prijavi i na koji način će se formirati liste biće poznato kad budu objavljeni konkursi.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da će se sredinom jula završiti proces opredeljivanja sredstava.

- Sledeći korak je da se raspiše tender za firme koje će izvoditi te radove, a iza toga će pojedinci konkurisati i napravićemo selekciju i izbor u kojim stanovima će se ovaj projekat sprovoditi - ističe gradonačelnik.

U nekoliko beogradskih opština su rekli da još nije odlučeno da li će raspisivati konkurse na koje će se građani prijavljivati ili će sve ipak ostati u nadležnosti grada.

To je samo jedan od programa koji se realizuju sa željom da se smanji i potrošnja energije i računi građana. Interesovanje je za sada veliko, ali tek kad počne realizacija biće poznato koliko građana će zaista želeti da koristi podsticaje.

Opština Čukarica je recimo prošle godine otvorila konkurs za obnovu fasada i obezbedila sredstva, ali se na taj konkurs niko nije javio.

- Uslovi su bili da 90 posto finansira opština, a 10 posto stanari. Nije poznato da li se niko nije javio zbog nedostatka projektne dokumentacije ili je i tih 10 posto bila stavka koju stanari nisu mogli da ispune - kaže predsednik Opštine Čukarica Srđan Kolarić.

Očekuje se da će naredne godine biti obezbeđeno više novca za poboljšanje energetske efikasnosti.

Goran Rodić iz Građevinske komore naglašava da je to pilot projekat.

- Zakon će se još dorađivati, a kroz podzakonska akta najverovatnije i način kako će da se realizuje. Treba odrediti neku sumu koju će svi moći da prihvate zbog energetske efikasnosti, a onda da firme koje budu proizvodile i radile takvu stolariju budu proverene, da su domaći proizvođači, da imaju ateste i da ispunjavaju uslove koje država traži - naglašava Rodić.

U Građevinskoj komori procenjuju da bi posao u okviru poboljšanja energetske efikasnosti moglo da dobije oko 15.000 radnika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE