Obrenovac, 06.05.2021

PENZIONERIMA BANJE OMILJENE


Izvor: novosti.rs/J.Subin/Lokalne novine | Obrenovac, 30.01.2021.
Više od 23.000 građana do sada se prijavilo za vaučere za subvencionisani odmor

Foto:B.Beljić


Od početka godine za turističke vaučere prijavilo se više od 23.000 građana.

Država je za ovu godinu izdvojila sredstva za 100.000 čekova, u vrednosti od 5.000 dinara, za dotirani odmor. Ukoliko interesovanje bude veliko, sigurno je da će biti odobreno još novca za ove podsticaje.

Kako su nam rekli u Ministarstvu turizma, registrovana su 1.152 ugostiteljska objekta, u kojima mogu da se upotrebe vaučeri. Ovaj broj iz dana u dan se menja, jer je i ovo jedan od načina da hotelijeri i vlasnici privatnih apartmana privuku goste. Zasada je izdvojeno 500 miliona dinara, za akciju podele vaučera za subvencionisani odmor.

- Prošle godine je do 15. oktobra, do kad je trajala akcija, izdato 274.010 vaučera - kažu u Ministarstvu turizma. - Najtraženije destinacije su bile Sokobanja, Vrnjačka banja, Zlatibor, Sijarinska banja, Ribarska banja, Gornja Trepča, Kopaonik, Divčibare, Banja Koviljača i Banja Vrujci.

STUDENTI

PRAVO na vaučere za subvencionisani odmor imaju penzioneri, nezaposleni koji su na birou, zaposleni čija primanja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, a od prošle godine i studenti.

Kako je pandemija korone najviše uticala na urušavanje turizma u gradovima, država je donela odluku da vaučere mogu da koriste i akademci. Tako je i veći broj hotela u Nišu, Novom Sadu i Beogradu ušao u sistem subvencionisanog odmora.

Država je u prošloj godini najpre odobrila 100.000 vaučera, da bi do kraja februara proširila na još 60.000. Sredinom maja, zbog krize izazvane pandemijom, a kako bi ohrabrili i domaće turiste da putuju po Srbiji, odobreno je dodatnih 400.000 vaučera.

- Za turističke vaučere najviše su se prijavljivali penzioneri, oko 50 odsto - ističu u resornom ministarstvu. - Odmah za njima su zaposleni, njih 35 odsto, pa potom nezaposleni.

Nastavićemo da investiramo u domaći turizam na ovaj način, pa smo godinu započeli sa 100.000 vaučera.

Da bi neko dobio vaučer, mora prethodno da ima potvrdu o rezervisanom smeštaju u nekom od kategorizovanih i prijavljenih ugostiteljskih objekata i to u trajanju od najmanje pet noći, izvan prebavilašta onog koji koristi vaučer.

Popunjena prijava podnosi se na šalterima Pošte, a rok je 15. oktobar 2021. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE