Obrenovac, 02.07.2022

PORODI─îNO BEZ PASO┼áA U PET DR┼ŻAVA


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 20.06.2022.
Doneta nova odluka za Srbiju, jedna va┼żna se ti─Źe DECE

Foto:Profimedia


Mnogi misle da se li─Źna karta prvi put vadi sa punoletstvom, ve─çina zna da su svi gra─Ĺani Srbije du┼żni da sa navršenih 16 godina imaju ovaj dokument, a malo ko je informisan da po zakonu pravo na li─Źnu kartu u našoj zemlji ima svako dete starije od 10 godina?!

Da, dobro ste pro─Źitali. Deca sa dvocifrenim brojem godina mogu da izvade li─Źnu kartu. To im omogu─çuje Zakon o li─Źnoj karti.

- Pravo na li─Źnu kartu ima svaki dr┼żavljanin Republike Srbije, stariji od 16 godina ┼żivota. Pravo na li─Źnu kartu ima i dr┼żavljanin stariji od deset godina ┼żivota - stoji u ─Źlanu dva Zakona o li─Źnoj karti.

Ova mogu─çnost dobija posebno na zna─Źaju u poslednje vreme pošto srpski dr┼żavljani imaju priliku da samo sa li─Źnom kartom putuju u ─Źak pet dr┼żava: BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju i Tursku. Doduše, u Tursku naši dr┼żavljani sa li─Źnom kartom mogu da idu samo avionom jer im je za prolazak kroz Bugarsku neophodan pasoš.

Za mla─Ĺe od 10 godina samo pasoš

Ako se ima u vidu da veliki broj srpskih turista porodi─Źno ide na letovanje ili odmor u te zemlje, ─Źinjenica da i deca starija od 10 godina mogu imati li─Źnu kartu predstavlja za mnoge prijatno iznena─Ĺenje i olakšavaju─çu okolnost.

- Stvarno nisam znala da i moj mla─Ĺi sin koji ima 11 godina mo┼że da ima li─Źnu kartu. Slu─Źajno sam na poslu na─Źula o tome od kolega. Proverila sam u Zakonu o li─Źnoj karti i uverila se da, zaista, ta mogu─çnost postoji. Sin mi ima pasoš, ali verovatno ─çu mu izvaditi i li─Źnu kartu za svaki slu─Źaj - pri─Źa jedna Beogra─Ĺanka.

Deca mla─Ĺa od 10 godina u inostranstvo mogu putovati isklju─Źivo sa pasošem jer po zakonu ne mogu da izvade li─Źnu kartu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE