Obrenovac, 04.07.2022

PRODAJA BENZINA VEĆA ZA 30 DO 40 ODSTO


Izvor: Kurir.rs/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 30.03.2022.
Evrodizel na pumpama do 4,7 dinara jeftiniji od maksimalne maloprodajne cene

Foto:Zorana Jevtić


Optimistično je što su se cene nafte u svetu malo smirile, izjavio je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, ali i naveo da se promene sa cenama veoma brzo dešavaju i da je teško reći da li možemo da budemo optimisti kada je reč o novim cenama, od sledećeg petka.

Do petka do 15 sati, litar evrodizela koštaće 198 dinara, a benzina BMB 95 premium 176,05 dinara.

Na pumpama Naftne industrije Srbije evrodizel se prodaje od 193,30 do 193,90 dinara, što je od 4,1 do 4,7 dinara jeftinije od maksimalne maloprodajne cene koja je za ovaj derivat propisana 25. marta.

Maksimalna cena evrodizela sada je viša za skoro 11 dinara u odnosu na prethodnu sedmicu, što je iznenadilo vozače. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je da je to gorivo trebalo da košta 203 dinara, ali je država uspela da vrati na 198. Cena evrodizela za poljoprivrednike i dalje je fiksirana na 179 dinara.

Mićović je istakao da u Srbiji cene derivata ne određuje sasvim tržište, već država određuje i maksimalno dozvoljene maloprodajne cene i državne dažbine.

"Ona to ne radi do kraja paušalno, nego na osnovu formule koja je usvojena i koja se nalazi u pravilniku o utvrđivanju maksimalnih prvo veleprodajnih, a onda i maloprodajnih cena. U skladu sa tom formulom ubacuju se kotacije referentnih derivata benzina i dizela sa međunarodnog tržišta i zato smo prošlog petka imali dosta veliku promenu cene dizela", objasnio je Mićović.

Upitan koliko dugo će naša država moći da pokriva razliku između tržišne cene i cene koju je sama odredila, Mićović je rekao da se odlukom o smanjenju akciza država odrekla dela svojih prihoda, a da s druge i dalje pritiska naftni sektor da radi na granici ili ispod granice izdržljivosti.

"Mi smo rekli u redu, izdržaćemo tih mesec dana, ali ovo je drugi mesec važenja uredbe i već se primičemo granici kada može doći do nešto lošijeg snabdevanja tržišta", rekao je on.

Prema njegovim rečima, važno je da se što pre izađe iz sadašnje situacije određivanja cena i da se prepusti da tržište formira deo cene koji se tiče tržišta, da država određuje deo cene koji se tiče dažbina i da tako dođemo do što realnijih cena.

"Potražnja i prodaja na benzinskim pumpama je od početka marta veća za 30 do 40 odsto. To ne odgovara realnim potrebama tržišta i sigurno znači da se prave zalihe", istakao je Mićović za Tanjug, a prenose "Novosti".

Dodao je da razume da su i sadašnje cene za potrošače velike, ali da podaci pokazuju da u zemljama gde cene derivata nisu pod kontrolom, gorivo je teško naći za manje od dva i po evra po litru.

Kada je reč o sankcijama Evropske unije koje će se primenjivati od 15. maja i odnose se na 12 kompanija među kojima je i Gaspromnjeft, većinski vlasnik Naftne industrije Srbije (NIS), Mićović je ocenio da je položaj NIS-a u ovom slučaju jedinstven.

"Srbija je jedina koja ima kompaniju u takvom statusu od 12 na koje se sankcije odnose. Mislim da će Evropa, ako već nije, uvideti anomaliju tih sankcija, odnosno da to nisu sankcije prema ruskoj kompaniji nego prema srpskom tržištu ", rekao je Mićović.

Dodao je da bi bilo ispravno da se sankcije prema Naftnoj industriji Srbije ne primenjuju i da se NIS-u omogući doprema sirove nafte.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE