Obrenovac, 10.05.2021

PLATA PONOVO STIŽE U DVA DELA


Izvor: Alo.rs/Blic/D.K./Lokalne novine | Obrenovac, 02.04.2021.
Evo kako će poslodavci iplaćivati radnike u naredna tri meseca

Foto:Pixbay


U dva navrata već smo imali praksu da najveći broj radnika u Srbiji prima platu iz dva dela. Zbog nove državne pomoći za zaposlene čija bi isplata trebalo da startuje početkom aprila, mnogi poslodavci sada ponovo vraćaju staru praksu.

Tačno 15.450 dinara na račun poslodavaca, mikro, malih srednjih preduzeća leže 8 aprila. To znači da će upravo toliki deo mnogim radnicima biti drugi deo martovske zarade. Prvi deo, ostatak do pune plate, biće u najvećem broju preduzeća isplaćen ovih dana, ako ne i danas.

Ovakvu praksu treba očekivati i sa aprilskom zaradom, jer će drugih 15.450 dinara za svakog radnika u pomenutim preduzećima na račune leći početkom aprila. Takva praksa će bila bi nastavljena i u maju. I to bi, ukoliko eventualno, ne bude nove državne pomoći, u mnogim preduzećima trebalo da bude kraj novoj praksi u isplati zarada, a koja je nastala zbog državne pomoći privredi još tokom prošle godine.

Mogućnost koja, takođe, postoji jeste da poslodavac isplati celu zaradu, kao što je to činio pre krize, a da dodatak koji dobija od države bude dodatak na platu. Ipak, imajući u vidu da gotovo da nema kompanije u Srbiji kojoj poslovanje zbog trenutnih okolnosti nije ozbiljno narušeno, malo je poslodavaca koji će i biti u mogućnosti da na ovakav način postupe.

Podsetimo, država je u sklopu trećeg paketa mera, donela odluku da svakom preduzetniku, mikro, malom, srednjem i velikom preduzeću za svakog radnika, isplati po pola minimalne zarade za januar i to za mart, april i maj. Za svakog prijavljenog radnika sleduje po ukupno 46.350 dinara, a prva rata od 15.450 dinara biće isplaćena poslodavcima 8. aprila.

Poreska uprava saopštila je danas da ističe rok za podnošenje izjave o prihvatanju isplate direktnih davanja i obrasca PPP-PD za obračunski period februar 2021. godine.

Privredni subjekt koji u propisanom roku ne popuni posebnu izjavu na portalu Poreske uprave neće ostvariti pravo na direktna davanja bez obzira na to da li je podnet obrazac PPP-PD za obračunski period februar 2021. godine.

Od sutra prijava za aprilsku pomoć

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je poslodavce da je danas poslednji dan prijave za isplatu polovine minimalne zarade za mesec mart, a da već sutra, 1. aprila, kreće prijava za april.

U saopštenju ministarstva navodi se da se radi o delu trećeg paketa podrške privredi i gradjanima Srbije.

Treći paket predviđa isplatu polovine minimalne zarade za tri meseca za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća.

Taj deo privrede zapošljava oko 1,5 miliona ljudi, a za ovu meru je iz budžeta Srbije izdvojeno 69,8 milijardi dinara.

„Poslodavci se za korišćenje ovih mera mnogu prijaviti na portalu Poreske uprave i to za svaki mesec posebno, a za prijavu imaju vremena do poslednjeg dana u tekućem mesecu", rekao je Mali.

Dodao je da će prva isplata polovine minimalne zarade koja se odnosi na mesec mart biti izvršena 8. aprila.

"Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog, kazao je ministar.

Poslodavci koji uzmu pomoć ne smeju da otpuste više od 10 posto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i nemaju pravo isplate dividendi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE