Obrenovac, 07.05.2021

PLANIRATE DA MENJATE AUTOMOBIL?


Izvor: Espreso/Telegraf.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 16.04.2021.
Povedite ra─Źuna o tome da vas OSIGURANJE NE ZAKINE na bonusu

Foto:Profimedia


Svake godine pri produ┼żenju registracije vozila kupujemo i polise obaveznog osiguranja u saobra─çaju, a cena zavisi od toga kakvi smo voza─Źi bili u prethodnom periodu i da li smo nekome pri─Źinili štetu u saobra─çaju. Savesni voza─Źi koji ne izazivaju saobra─çajne nezgode mogu ra─Źunati na bonus, a ostalima se obra─Źunava malus pa im se cena polise pove─çava.

Me─Ĺutim, kada promenite automobil sa kojim ste stekli bonus, osiguravaju─ça društva odjednom nekako zaborave da obra─Źunaju popust na koji imate pravo. ─îak i ako ih podsetite i pitate šta je sa vašim bonusom, vrlo je verovatno da to ništa ne─çe pomo─çi i da ─çe vam odgovoriti da tako program obra─Źunava i da oni tu ne mogu ništa. Ali to je samo donekle ta─Źno.

Ko na to ima pravo?

I te kako mogu i du┼żni su da vam obra─Źunaju stimulativni popust i umanje cenu polise, ali samo pod uslovom da mo┼żete da doka┼żete da se prethodni automobil sa kojim ste taj bonus stekli više ne vodi na vaše ime. Ako ste ga prodali i odjavili, a zatim, u roku od tri godine kupili drugi i došli da ga registrujete, osiguravaju─çe društvo mora vam umanji cenu polise za iznos bonusa na koji imate pravo.

Bitno je da više niste vlasnik starog automobila jer bonus va┼żi samo za njega i ne mo┼żete ga preneti na drugi automobil, dok ne prodate stari. Ako to uradite, onda za drugi zaista morate da platite punu cenu osiguranja.

Kako do bonusa?

Evo šta treba da uradite da biste dobili ono što vam pripada. Kad prodate stari automobil, sa─Źuvajte fotokopiju polise osiguranja, potvrdu da je odjavljen i jedan primerak overenog kupoprodajnog ugovora. Na polisi piše koji ste premijski stepen imali, ali ona i nije toliko bitna koliko ova druga dva dokumenta, jer u bazi podataka koju koriste sva osiguravaju─ça društva, po broju šasije mo┼że da se proveri da li je i koliki je bio eventualni bonus prethodne godine.

Me─Ĺutim, osigurava─Źi ka┼żu da softver koji oni koriste kad izdaju polise obaveznog osiguranja zaista automatski ra─Źuna punu cenu kod prve registracije nekog vozila i da oni nemaju podatke o tome da li je neko prodao stari automobil ili ga je zadr┼żao. Prema tome, bez kupoprodajnog ugovora i potvrde da je vozilo odjavljeno, pla─çate punu cenu, a ako ta dokumenta imate, trebalo bi da dobijete popust.

Šta ako ipak ne daju bonus?

Ka┼żemo trebalo bi, jer se u praksi dešavalo da zastupnici osiguravaju─çih ku─ça koji prodaju polise obaveznog osiguranja na tehni─Źkim pregledima, jednostavno ne─çe da obra─Źunaju bonus ─Źak i ako vlasnik vozila ima sve potrebne dokaze da je prethodni automobil prodao i odjavio. U tom slu─Źaju, najpre treba podneti pismeni prigovor društvu za osiguranje ─Źiju ste polisu hteli da kupite, ili ste je ve─ç kupili, ali po punoj ceni.

Oni su du┼żni da vam u roku od 15 dana od dana prijema vašeg prigovora odgovore da li je vaša pritu┼żba osnovana i na koji na─Źin ─çe problem biti rešen, a u praksi se to naj─Źeš─çe završava tako što vam na ra─Źun uplate razliku u novcu, a poštom pošalju novu polisu.

Tu┼żite ih Narodnoj banci Srbije

Ako izmisle neki razlog da vaš zahtev odbiju, a dostavili ste im kupoprodajni ugovor i potvrdu da je vozilo odjavljeno, odmah treba da podnesete pismeni prigovor Centru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga Narodne banke Srbije.

U njemu što jednostavnije objasnite da su vam uskratili bonus na koji imate pravo prema Odluci o bonusima i malusima i prilo┼żite prigovor koji ste uputili osiguravaju─çem društvu, njihov odgovor, kupoprodajni ugovor i potvrdu da ste vozilo odjavili.

Prigovor se mo┼że predati u pismenoj formi na adresu:

NARODNA BANKA SRBIJE,

Sektor za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga,

Nemanjina 17, 11.000 Beograd,

ili elektronski na zastita.korisnika@nbs.rs.

Koliki popust mo┼żete da ostvarite? Popusti na polise koji se odobravaju savesnim voza─Źima u Srbiji su manji nego u bilo kojoj drugoj zemlji koja primenjuje sistem bonusa i malusa i tako je ostalo i posle pove─çanja u junu prošle godine.

Me─Ĺutim, maksimalni bonusi su pove─çani sa 15 na 25 odsto, tako da onaj ko ne izaziva nezgode mo┼że poprili─Źno uštedeti. Na primer, minimalna cena polise obaveznog osiguranja za vozila sa motorima snage od 66 do 84 kW iznosi 16.000 dinara, tako da govorimo o bonusu u vrednosti 4.000 dinara.

Koliko se štedi? Maksimalni popust na cenu polise sti─Źe se ako u periodu od tri godine ne izazovete nijednu saobra─çajnu nezgodu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE