Obrenovac, 10.05.2021

OVIH 5 ZANIMANJA SU NAJTRA┼ŻENIJA NA TR┼ŻI┼áTU RADA


Izvor: Espreso.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 14.01.2021.
Zara─Ĺuju u Srbiji od 500 do vi┼íe od 2.000 evra

Foto:Pixabay


Kada je tr┼żište rada u pitanju, Srbija se ne razlikuje mnogo od drugih zemalja sveta. Danas do posla najlakše dolaze informati─Źari, in┼żenjeri gra─Ĺevinske struke i mašinstva i ekonomisti. I to je trend koji va┼żi ve─ç neko vreme, a ono što je novo jeste da se na spisku radnika koji danas najbr┼że dolaze do posla nalaze i gra─Ĺevinski radnici, lekari i medicinsko osoblje.

A njihove plate kre─çu se od oko 400 evra, pa sve do preko 2.000, koliko danas zara─Ĺuju mnogi informati─Źari. Prose─Źna programerska plata kre─çe se oko 135.000 dinara, dok senior programeri zara─Ĺuju i više od 2.000 evra. Na ceni su i mašinski in┼żenjeri i njihove plate po stranim firmama idu i daleko preko 1.200 evra, ali rastu plate i gra─Ĺevinskim radnicima. Raste i potreba za njima, a imaju─çi u vidu poja─Źane aktivnosti i radove na infrastrukturi - i od strane dr┼żave, ali i privatnih kompanija.

Na pitanje ko najlakše dolazi do posla, direktor Nacionalne slu┼żbe za zapošljavanje Zoran Martinovi─ç ka┼że da je trend u našoj zemlji sli─Źan kao i u ostalim.

"I kod nas je najve─ça potra┼żnja za informati─Źarima, in┼żenjerima gra─Ĺevinske struke i mašinstva, ali i gra─Ĺevinskim radnicima, lekarima i medicinskim osobljem. Ono što se godinama tra┼żi i tra┼żi─çe se sigurno su stru─Źnjaci iz oblasti informatike, elektronike, ra─Źunarstva, oni koji poseduju licence u oblasti gra─Ĺevine, mašinstva, medicinski i gra─Ĺevinski radnici", precizirao je Martinovi─ç.

Martinovi─ç dodaje da je u ovom periodu pove─çana tra┼żnja za kuririma, dostavlja─Źima, higijeni─Źarima, radnicima obezbe─Ĺenja, operaterima na CNC mašinama, zavariva─Źima, negovateljicama, knjigovo─Ĺama. I sve to ima veze delimi─Źno i sa korona krizom koja je izme─Ĺu ostalog, iznedrila ve─çu potrebu za online trgovinom i dostavlja─Źima, ali i ve─çom higijenom, najviše poslovnih objekata.

S druge strane, u uslovima epidemije najviše je bio pogo─Ĺen sektor turizma, ugostiteljstva, saobra─çaja. Posao je, prema zvani─Źnim podacima, od po─Źetka epidemije u Srbiji izgubilo oko 51.000 ljudi.

Ako posmatramo broj lica koja mi registrujemo, koja koriste nov─Źanu nadoknadu za slu─Źaj nezaposlenosti, to su ona lica koja su evidentno izgubila posao, njih negde oko 51.000 se prijavilo od po─Źetka pandemije. I taj procenat je oko osam odsto manji u odnosu na 2019. godinu. Sve to pokazuje da mi u prošloj godini nismo imali drasti─Źne potrese. Mi ne ka┼żemo da nije bilo otpuštanja, ali ka┼żemo da ga nije bilo u ve─çem procentu u odnosu na 2019", zaklju─Źio je Martinovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE