Obrenovac, 24.06.2024

DANAS SLAVIMO SVETOG PORFIRIJA


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 11.03.2023.
Veruje se da ovo ne treba da radite, ukoliko želite IZLEČENJE!

Foto:printscreen


Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju danas dan Svetog Porfirija, episkopa gaskog.

Ovaj veliki arhipastir rodio se u Solunu od bogatih roditelja. Svoju mladost do dvadesetpete godine proveo je u rodnome gradu, potom napusti dom roditeljski i svetski život i udalji se u Misirsku pustinju.

Pod rukovodstvom opitnoga duhovnika mladi Porfirije se tu zamonaši i provede pet godina. Onda poseti Svetu Zemlju u društvu sa svojim vernim drugom, inokom Markom. Blizu Jerusalima podvizavaše se u nekoj pešteri opet pet godina. No tada se raslabi u nogama te ne mogaše ići.Ipak, puzeći na kolenima, on je stalno posećivao službe Božje. Jedne noći u viziji javi mu se sam Gospod i isceli ga od neduga u nogama, te posta potpuno zdrav. Kada bi izabran za episkopa u Gazi, Porfirije se s teškim srcem primi te dužnosti.

U Gazi on zateče samo dvestoosamdeset hrišÄ‡ana; svi ostali žitelji behu idolopoklonici, i to vrlo fanatični. Samo svojom velikom verom i strpljenjem Porfirije uspe da Gazane prevede u veru Hristovu. Morao je lično putovati u Carigrad caru Arkadiju i patrijarhu Jovanu Zlatoustu, da ište potporu u neravnoj borbi s idolopoklonicima.

Željenu potporu on i dobija. Idolski se hramovi zatvore, kumiri poruše i sazida krasna crkva sa trideset mermernih stubova. Zidanje ovoga hrama pomogla je naročito carica Evdoksija. Porfirije je poživeo dovoljno dugo da vidi ceo grad Gazu obraćenu u veru hrišÄ‡ansku, no to tek posle mnogih svojih napora, stradanja i suznih molitava Bogu.

Upokojio se mirno 421. godine. Čudotvorac bio za života i posle smrti. Mošti mu počivaju i sada u Gazi. Narodna verovanja kažu da se danas ne valja ništa raditi iglom i koncem.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE