Obrenovac, 29.11.2021

PIO FOND DAO DETALJNO UPUTSTVO


Izvor: Alo.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 05.09.2021.
Školarci i studenti imaju pravo na penziju, ovo je procedura

Foto:Alo/Ilustracija


Deca porodi─Źni penzioneri imaju obavezu da PIO fondu dostavljaju dokaze o tome da poha─Ĺaju odgovoraju─çu školu, odmah po upisu svake školske godine.

Pravo na porodi─Źnu penziju pripada i deci umrlog korisnika za vreme dok se školuju, odnosno do 20 godina ako poha─Ĺaju srednju školu, a do navršenih 26. ako studiraju.

U skladu sa tim, školarci i studenti du┼żni su da po─Źetkom školske godine dostave Fondu PIO Potvrdu o školovanju kako bi mogli da nastave da koriste pravo na porodi─Źnu penziju.

Deca porodi─Źni penzioneri imaju obavezu da PIO fondu dostavljaju dokaze o tome da poha─Ĺaju odgovoraju─çu školu, odmah po upisu svake školske godine. 

Zakon o PIO ne pravi razliku izme─Ĺu redovnog i vanrednog školovanja, kao ni izme─Ĺu razli─Źitih kategorija studenata.

Sva deca koja se školuju u inostranstvu i potvrdu dobiju na jeziku dr┼żave u kojoj se školuju, treba uz potvrdu da dostave i prevod ovlaš─çenog sudskog tuma─Źa.

Autenti─Źnost školskih potvrda iz inostranstva ─Źesto se potvr─Ĺuje elektronskim potpisom, internet adresom za neposrednu verifikaciju na stranicama same škole, ili kodom. 

Neblagovremeno dostavljanje potvrde uslovi─çe privremnu obustavu isplate porodi─Źne penzije. 

Deca porodi─Źni penzioneri dokaze o školovanju treba da dostave i inostranim nosiocima osiguranja kod kojih su ostvarili pravo na penziju, ukoliko je to predvi─Ĺeno pravnim propisima druge dr┼żave, a tako─Ĺe je potrebno da Fond obavezno obaveste u slu─Źaju da se zaposle ili po─Źnu da obavljaju samostalnu delatnost dok koriste penziju. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE