Obrenovac, 02.07.2022

PROVERAVANJE FISKALNOG RAČUNA OD 1. MAJA


Izvor: Espreso/Agencije/Lokalne novine | Obrenovac, 01.02.2022.
Evo na koji način će građani to moći da učine!

Foto:Instagram/Siniša Mali


Privrednici mogu još danas da se prijave za subvencije za nabavku novih fiskalnih uređaja za novi sistem fiskalizacije, a pomoćnik sektora za Informaciono - komunikacione tehnologije u Poreskoj upravi Dragoslav Glišović kaže da će građani putem QR koda moći da provere legalnost svakog računa.

Građani će moći mobilnim telefonom da skeniraju QR kod na računu i njegovim učitavanjem provere da li je legalan, rekao je Glišović gostujući na TV K1.

Da li je plaćeni porez tamo gde treba...

- Svaki građanin može da proveri kod prodavca gde je nešto kupio, robu ili uslugu, da li je taj fiskalni račun završio u evidenciji Poreske uprave i da li je fiskalizovan u skladu sa zakonom - naveo je Glišović.

Objasnio je da kupci tako mogu da utvrde da li je porez koji su platili završio tamo gde treba, u Poreskoj upravi, što znači da će svi kupci moći da budu i kontrolori fiskalnih računa.

Glišović je dodao da nova fiskalizacija znači da će kupci i dalje dobijati račune fizički, ali da će svaka transakcije biti evidentirana u poreskom sistemu.

On objašnjava da su privrednici već počeli da primenjuju novu fiskalizaciju i poziva sve privrednike da za prelazak na novi model fiskalizacije ne čekaju 30. april.

- Do 30. aprila privrednici mogu da budu i na starom sistemu fiskalizacije, ali pozivam sve da ne čekaju, jer odlaganja neće biti. Već je to krenulo i imamo određeni broj obveznika koji su prešli na novi model - istakao je Glišović.

Ne čekati poslednji dan

Kako je rekao, ne treba da čekaju poslednji datum jer možda u tom momentu tehničari koji pomažu u istalaciji tih uređaja neće biti na raspolaganju. U tom slučaju će moći da rade, ali ne u skladu sa zakonom odnosno radiće na crno, upozorio je Glišović.

Privrednici po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i svakoj fiskalnoj kasi dobijaju od države po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, dok obveznici fiskalizacije koji nisu u sistemu PDV-a dobijaju 20 odsto veće iznose.

Da bi se prijavili za subvencije, poreski obveznici najpre treba da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata putem portala Poreske uprave ePorezi.

Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom. Elektronski fiskalni uređaj osim kase, može da bude i računar, tablet, mobilni telefon.

Svaki fiskalni uređaj će se sastojati od elemenata čiju upotrebu mora da odobri Poreska uprava, a ti elementi su procesor fiskalnih računa i elektronski sistem za izdavanje fiskalnih računa.

Obvezniku fiskalizacije ostavljena je mogućnost da, ukoliko ima kapaciteta, samostalno razvija i implementira uređaj za potrebe svog poslovanja, koji Poreska uprava odobrava pre početka korišćenja.

Novi model podrazumeva i korišćenje digitalnih sertifikata i bezbednosnog elementa, kao i pojednostavljeni postupak sertifikacije fiskalnih uređaja.

Prelazni period za novi model fiskalizacije traje od 1. novembra prošle do kraja aprila ove godine, a svi obveznici biće dužni da na novi model pređu od 1. maja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE