Obrenovac, 01.07.2022

PO 2.000 EVRA U ŠTEKU IMA SVAKI 10 ZAPOSLENI U SRBIJI, I SVE IH JE VIŠE


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 22.06.2022.
Evo zašto oni štede i kako im to uspeva!

Foto:Zorana Jevti─ç, Shutterstock


Iako štednja za starost u Srbiji još nije nešto naro─Źito popularna, svake godine se sve više ljudi odlu─Źuje da tokom radnog veka investira nešto novca kako bi, kada se penzionišu, uve─çali sumu svojih mese─Źnih primanja.

Tako na dodatnu, privatnu penziju u ovom trenutku ra─Źuna 211.888 gra─Ĺana koji upla─çuju dobrovoljno penzijsko osiguranje u nekom od sedam dobrovoljnih penzijskih fondova u našoj zemlji. Prema podacima Narodne banke Srbije, to je 9,5 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji.

Ina─Źe, broj ─Źlanova privatnih penzionih fondova je od kraja prošle godine pove─çan za 1.200, dok je za osam godina ve─çi za 23.900 njih.

Prose─Źan iznos akumuliranih sredstava na ra─Źunima onih koji su do sada najmanje jednom uplatili doprinos za privatnu penziju iznosi 257.700 dinara, što je oko 2.200 evra.

KOLIKO SE ISPLATI

Put do privatne penzije od 20.000 dinara

Kolka ─çe vam biti privatna penzija zavisi od toga koliku sumu i koliko dugo upla─çujete u fond, od prinosa fonda, kao i od toga da li ovu ušte─Ĺevinu ┼żelite da podignete jednokratno ili je primate mese─Źno i koliko dugo. Tako recimo u slu─Źaju prose─Źnog godišnjeg prinosa od 7,7 odsto, svi koji su 25 godina upla─çivali po 3.000 dinara mese─Źno mogu da ra─Źunaju da ─çe posle penzionisanja svakog meseca u narednih 20 godina primati privatnu penziju od 20.406 dinara.

Ina─Źe, prose─Źna penzija ispla─çena iz dr┼żavnog penzijskog fonda u Srbiji sada iznosi 30.973 dinara.

Izveštaj NBS o dobrovoljnim penzijskim fondovima u Srbiji za prvo tromese─Źje ove godine pokazuje i da su muškarci skloniji ovakvom vidu štednje za starost - 56,3 odsto korisnika ovih fondova su muškarci.

Tako─Ĺe, prose─Źna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju prvog tromese─Źja 2022. iznosi oko 47 godina, a najviše je korisnika starosti od 40 do 60 godina, oko 62 odsto. Svaki tre─çi korisnik je stariji od 53 godine, dok 17,4 odsto njih ima više od 58 godina.

Maloletni penzioneri

Izveštaj NBS otkriva da me─Ĺu ─Źanovima ima i dece, odnosno da verovatno roditilji ili srodnici upla─çuju novac u dobrovoljan penzijski fond kao vid štednje za svoje potomke. Tako 240 mališana do devet godina starosti na ra─Źunu za privatnu penziju u proseku ima po 42.167 dinara, dok 516 dece uzrasta od 10 do 19 godina u šteku za penziju ve─ç imaju po 28.566 dinara.

Iz NBS navode da je u prvom tromese─Źju u dobrovoljne penzijske fondove ukupno upla─çeno 932,85 miliona dinara, od ─Źega su 45 odsto individualne uplate, 32,5 odsto su uplate poslodavaca koji kao obveznici uplate svojim zaposlenima upla─çuju doprinose u penzijski fond, dok se 22,5 odsto odnosi na uplate preko penzijskih planova.

UPLATE I ISPLATE

U fondovima 48,9 milijarde dinara

Na kraju prvog tromese─Źja 2022. godine, neto imovina fondova iznosila je 48,9 milijarde dinara i ni┼ża je za 0,4 odsto nego na kraju prethodnog tromese─Źja, navode iz NBS.

U prvom tromese─Źju 2022. godine, ukupne uplate iznosile su 932,85 miliona dinara, ─Źlanovi su povukli 1.227,25 miliona dinara, dok je dobit od ulaganja iznosila 113,56 miliona dinara

- Iako se najve─çi broj uplata vrši preko poslodavaca koji upla─çuju sredstva u fond za svoje zaposlene, ─Źime pokazuju visok stepen odgovornosti, primetan je i rast individualnih uplata doprinosa. U tom smislu postoji veliki potencijal za dalji rast broja ─Źlanova penzijskih fondova, i preko pojedinaca koji sve više prepoznaju zna─Źaj štednje za starost, i preko kompanija, naro─Źito imaju─çi u vidu da tek svaki deseti zaposleni ima otvoren ra─Źun u dobrovoljnom penzijskom fondu - navedeno je u izveštaju centralne banke.

Bez poreza

Napominju i da zaposleni i poslodavci na ovaj na─Źin mogu ostvariti uštede, s obzirom na to da se uplata penzijskog doprinosa u dobrovoljne penzijske fondove iz sredstava poslodavca osloba─Ĺa pla─çanja poreza na dohodak gra─Ĺana i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje do iznosa od 6.541 dinar po zaposlenom mese─Źno, kao i da se uplate u istom iznosu koje poslodavac vrši putem administrativne zabrane, obustavom i pla─çanjem iz zarade zaposlenog osloba─Ĺaju pla─çanja poreza.

- Navedene olakšice predstavljaju dodatni vid stimulacije za zaposlene i poslodavce da jedan deo izdvajanja za zarade usmere ka štednji u dobrovoljnim penzijskim fondovima - navedeno je u izveštaju NBS.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE