Obrenovac, 13.06.2021

KAKO POSTATI HRANITELJ U SRBIJI ?


Izvor: nova.rs/Danilo Savi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 25.05.2021.
Nema olak┼íica za registraciju, novi poo┼ítreni trehni─Źki pregled stupa na snagu od ovog datuma!

Foto:Eric Audras / PhotoAlto / Profimedia


Iako je svako u našem okru┼żenju barem jednom ─Źuo za hraniteljske porodice i izazove sa kojima se suo─Źavaju ljudi u takvim porodicama, malo se zna o tome koji su uslovi da budete hranitelj.

Hraniteljstvo predstavlja odnos, odre─Ĺen ugovorom izme─Ĺu deteta i hranitelja. Odnos izme─Ĺu dve strane pra─çen je od strane stru─Źnih timova uputnog organa (Gradski centar za socijalni rad), kako bi se eventualni problemi rešili od strane stru─Źnih organa.

Du┼żnost hranitelja je da obezbedi prirodne uslove za optimalni razvoj i odrastanje dece do njihovog kona─Źnog profesionalnog i socijalnog osposobljavanja za samostalni ┼żivot.

Budu─çi hranitelj ne sme da bude lišen poslovne sposobnosti i roditeljskog prava, a ve─ç je spomenuto da mora da bude materijalno obezbe─Ĺen. Tako─Ĺe, stru─Źnjaci koji se bave odlukom o dodeljivanju hraniteljstva, moraju i da vode ra─Źuna o osobinama hranitelja.

Potencijalni hranitelj podnosi zahtev Centru za socijalni rad, koji je nadle┼żan za ovo pitanje. Centar za socijalni rad svoju delatnost bazira na zaštiti prava i interesa dece bez obzira na vrstu njihove ugro┼żenosti.

Potrebna dokumentacija

Budu─ça hraniteljska porodica mora da prikupi potrebnu dokumentaciju, kako bi ispunila formalne uslove, u šta spadaju: Pisani zahtev, fotokopija li─Źne karte, lekarsko uverenje, uverenje da lice nije pod istragom, uverenje da lice nije lišeno roditeljskog prava, uverenje da lice nije lišeno poslovne sposobnosti, potvrda o visini prihoda, dokaz o imovini (ugovor o stanu i izvod iz zemljišnih knjiga).

Hranitelji su du┼żni da vode „Radnu svesku hranitelja“, u kojoj bele┼że va┼żne informacije i obaveze prema potrebama deteta i sara─Ĺuju sa savetnicima za hraniteljstvo. Tako─Ĺe, potpisuju ugovor o porodi─Źnom smeštaju za svako dete sa Centrom za socijalni rad nadle┼żnim za dete i centrom za porodi─Źni smeštaj.

Hraniteljska porodica je u obavezi da naknadu koju dobija za izdr┼żavanje deteta namenski troši za potrebe deteta.

Tako─Ĺe, u vaspitanju deteta porodica primenjuje prihvatljive metode vaspitanja, ne primenjuje fizi─Źko ka┼żnjavanje dece i štiti dete od svih oblika zlostavljanja u svakoj situaciji;

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE