Obrenovac, 04.07.2022

PLATE IDU I PREKO 7.000 EVRA


Izvor: Espreso/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 21.06.2022.
Evo koji FAKULTETI u Srbiji imaju NAJBOLJU PERSPEKTIVU!

Foto:Profimedia, Zorana Jevtić, Ilustracija/Espreso.co.rs


Priča o fakultetima uvek je najaktuelnija u ovo doba godine kada se bliže prijemni ispiti i, ne mala odluka o tome čime ćemo se baviti u daljem životu. Iako se mnogi mladi vode srcem, pa upisuju studije koje vole i koje ih interesuju, dosta njih se ipak odlučuju za one fakultete nakon kojih će se lako zaposliti i imati solidna primanja.

Ukoliko se u obzir uzmu interesovanja budućih srednjoškolaca tokom prošlih nekoliko godina u našoj zemlji, očigledno je da ih sve više vodi razum umesto srca pri odabiru studija, jer ih pored medicine koja je uvek bila aktuelna i popularna, sada sve više zanimaju i IT smerovi, kao i ostale studije koje danas važe za dobro plaćene i tražene na tržištu, kako kod nas, tako i u svetu.

Najperspektivniji FON i IT smerovi

Fakulteti koji mogu da obezbede dobar posao kako nakon, tako i tokom samog studiranja u Srbiji su ujedno i oni koji su danas najtraženiji među našim studentima - Fakultet organizacionih nauka, Elektrotehnički fakulteti, Elektronski, Mašinski i Građevinski fakultet, kao i jedan smer na Filozofskom fakultetu - psihologija.

Dok svi oni nude dobru perspektivu, ipak je FON taj koji prednjači kada je lak pronalazak posla u pitanju, te se na ovom fakultetu izdvajaju smerovi informacioni sistemi i tehnologije, kao i menadžment i operacioni menadžment, pa studenti već u završnim godinama mogu lako da pronađu dobro plaćene i solidne poslove u struci.

Pored FON-a, dobro se kotiraju i smer građevinarstvo na Elektrotehničkom fakultetu, smer mašinsko inženjerstvo na Mašinskom fakultetu, dok je velika potražnja, ali i isplativost ukoliko se dobije diploma sa posebno jednog smera na Filozofskom fakultetu - psihologiji.

Ovakvo interesovanja navršenih srednjoškolaca uopšte i ne čudi ukoliko se uzme u obzir da su ranijih godina prvi po mogućnosti za lako i dobro plaćeno zaposlenje imali upravo oni koji su diplomirali na fakultetima koji imaju smerove poput informacionih tehnologija, elektrotehničkog, mašinskog, građevinskog i softverskog inženjerstva.

Plate i preko 7.000 evra

Kada govorimo o tačnim ciframa koje se nakon studiranja na pomenutim fakultetima mogu zaraditi, one su dosta iznad prosečnih plata koje se trenutno zarađuju u našoj zemlji, pa je tako prošle godine sajt HelloWorld.rs objavio kolika je prosečna zarada za ova zanimanja u Srbiji.

Tako je, a prema njihovim podacima, prosečna neto zarada programera u Srbiji bila 1.225 evra, plate za prosečnog senior programera iznosile su 1.724 evra, za mediora 1.144, dok je junior zarađivao prošle godine 736 evra, dok je ubedljivo najplaćeniji posao u Beogradu u 2021. godini bio na pozicijama softverskog inženjerstva za koje se zarađivalo čak 7.500 evra.

Plate mašinskih inženjera se, prema podacima sa sajta Infoplata.rs kreću u našoj zemlji od 50.097 do čak 120.000 dinara, dok su one koje primaju građevinski inženjeri nešto veće, te se one kreću od 50.000 do 130.000 dinara. Ipak, ukoliko se studenti odluče za neki vid inženjerstva, svakako je najbolje da to bude elektro inženjerstvo, jer su tu, sudeći prema podacima, plate najveće, pa najmanja iznosi 58.219 dinara, dok je najviša čak 134.096 dinara.

Najmanje mesta na stomatologiji, FONU, elektrotehnici i psihologiji

Da su želje jedno, a mogućnosti nešto sasvim drugo, govore i podaci o slobodnim mestima na fakultetima koji su u Srbiji najtraženiji, i za koje je potreban dosta dobar uspeh kako bi se uopšte upisali, pa je tako "najtesnije" upravo na FONU, Elektrotehničkom fakultetu, smeru psihologija na Filozofskom fakultetu, dok je i na stomatologiji prilično velika konkurencija.

Tačnije, tokom 2021. godine na prvom mestu je ubedljivo bio Stomatološki fakultet za koji se prijavilo mnogo više kandidata u odnosu na omogućena mesta, odnosno prijavilo se čak 866 kandidata za samo 250 mesta.

Kada je o Fakultetu organizacionih nauka reč, i na njihovim hodnicima je prošle godine, kao i u godinama unazad, bilo gužve i dosta mladih ljudi željnih da upišu baš taj fakultet. Naime, tokom prošle godine na tom fakultetu konkurisalo je dva i po puta više studenata u odnosu na raspoloživa mesta, tačnije 2253 nasuprot slobodnih 820 mesta.

Smer psihologije bio je razlog za povećane gužve i u ustanovi Filozofskog fakulteta tokom 2021. godine, jer se za taj smer prijavljivalo čak 6 kandidata samo za jedno mesto, odnosno 556 kandidata prema 88 postojećih mesta.

Poslednji u nizu, a svakako tražen fakultet u Srbiji je i Elektrotehnički fakultet na kom je prethodne godine konkurisalo čak 1135 navršenih srednjoškolaca, iako je bilo predviđeno da se upiše znatno manji broj, odnosno broj postojećih mesta je iznosio 720, te je dobro urađen prijemni ispit i na ovom fakultetu bio imperativ.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE