Obrenovac, 17.05.2021

PREDLOG IZMENA ZAKONA


Izvor: Espreso/Blic.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 09.04.2021.
Najbahatiji voza─Źi ostaju ZAUVEK bez dozvole?

Foto:Beta/Miloš Miškov


Bahati voza─Źi koji i pored svih kazni nastave da se rizi─Źno ponašaju u saobra─çaju mogli bi uskoro da trajno ostanu bez voza─Źke dozvole. To je predlog Agencije za bezbednost saobra─çaja koji je naišao na opšte odobravanje saobra─çajnih stru─Źnjaka.

Zakonom o bezbednosti u saobra─çaju predvi─Ĺeno je privremeno oduzimanje dozvola voza─Źima nakon što sakupe odre─Ĺeni broj kaznenih poena, ali iskustvo pokazuje da bahatim pojedincima to nije dovoljna kazna. Tako postoje voza─Źi koji nastavljaju neodgovorno da se ponašaju ─Źak i kada ima saobra─çajna policija više puta privremeno oduzme voza─Źku dozvolu zbog brojnih prekršaja.

Zato se uveliko razmatra najstro┼żija kazna za najbahatije za volanom.

-Agencija za bezbednost saobra─çaja predlo┼żi─çe da izmene Zakona o bezbednosti saobra─çaja predvide i trajno oduzimanje voza─Źke dozvole i vozila nesavesnim voza─Źima koji nisu spremni da promene svoje ponašanje – najavio je direktor Agencije za bezbednost saobra─çaja Duško Peši─ç.

Bahate se za volanom i nakon što više puta ostanu bez dozvole

O─Źigledno je da postoje─çi Zakon o bezbednosti saobra─çaja nije dovoljno rigorozan za najneodgovornije voza─Źe.

-Mera oduzimanja voza─Źke dozvole zbog kaznenih poena u Republici Srbiji je uvedena Zakonom o bezbednosti saobra─çaja na putevima koji je donet 2009. godine. U Srbiji je predvi─Ĺeno oduzimanje voza─Źke dozvole u slu─Źaju da voza─Ź skupi 18 ili više kaznenih poena, odnosno devet ili više za voza─Źe sa probnom voza─Źkom dozvolom. Za svako slede─çe oduzimanje, granica kaznenih poena se spušta za tri poena, pa se tako drugi put voza─Źka dozvola oduzima kada voza─Ź sakupi 15, tre─çi put kada sakupi 12, i ─Źetvrti i svaki naredni put kada sakupi devet kaznenih poena – skenira za “Blic” Peši─ç trenutnu kaznenu politiku za neodgovorne voza─Źe.

Kako ka┼że, voza─Źka dozvola se oduzima i u slu─Źaju da voza─Ź u─Źini teško delo protiv bezbednosti saobra─çaja.

-Iako voza─Źi kojima je oduzeta voza─Źka dozvola da bi povratili voza─Źku dozvolu moraju poha─Ĺati seminar unapre─Ĺenja znanja i polo┼żiti ispit iz bezbednosti saobra─çaja, nakon skoro 10 godina od uspostavljanja ovog sistema rehabilitacije, postoje voza─Źi koji i dalje nastavljaju sa vršenjem te┼żih saobra─çajnih prekršaja, od kojih su naj─Źeš─çi vo┼żnja u stanju veoma teške ili potpune alkoholisanosti, prekora─Źenje brzine za više od 90 kilometara na sat u naselju, odnosno 100 na sat van naselja, kao i vo┼żnja u vreme kada je voza─Źu izre─Źena zabrana upravljanja motornim vozilom ili im je voza─Źka dozvola oduzeta – naglašava Peši─ç.

Upravo je to grupa voza─Źa za koju je potrebno predvideti dodatne kaznene mere, smatra naš sagovornik.

-To pokazuje ne samo iskustvo u Republici Srbiji, ve─ç i iskustvo drugih zemalja koje imaju dobre rezultate u upravljanju sistemom bezbednosti saobra─çaja. Zakonom o bezbednosti saobra─çaja je ve─ç predvi─Ĺena granica kaznenih poena za oduzimanje voza─Źke dozvole, ali dosadašnja iskustvo ukazuje da treba razmotriti da se za teške saobra─çajne prekršaje broj kaznenih poena koji se izri─Źu pove─ça, kao i da se izri─Źu dodatni kumulativni poeni ako voza─Ź više puta ponavlja istu vrstu teškog saobra─çajnog prekršaja, kao i da se pove─çaju nov─Źane kazne za ovakve vrste prekršaja, kako bi se „uporni“ prekršioci br┼że i što ranije isklju─Źivali iz saobra─çaja i na taj na─Źin spre─Źilo ugro┼żavanje bezbednosti ostalih u─Źesnika u saobra─çaju – objašnjava Peši─ç.

"Plati─çe svaku kaznu, samo da im niko ne dira dozvolu"

Profesor Saobra─çajnog fakutlteta u penziji Milan Vujani─ç, tako─Ĺe, smatra da je trajno oduzimanje voza─Źke dozvole jedino rešenje za najbahatije voza─Źe.

-Svako ko nakon što je dva puta privremeno ostao bez dozvole ponovo dobije kaznene poene za oduzimanje voza─Źke dozvole treba do┼żivotno da bude odvojen od volana. Iskustvo je pokazalo da voza─Ź prihvata svaku nov─Źanu kaznu, sve ho─çe da plati, samo da mu niko ne dira voza─Źku dozvolu. Zato smatram da je ovo jedini na─Źin da smanjimo broj saobra─çajnih nezgoda i umrlih na putevima – podvla─Źi za “Blic” Vujani─ç.

"Ako tri puta ostaneš bez dozvole nisi sposoban za volan"

Damir Okanovi─ç iz Komiteta za bezbednost saobra─çaja podse─ça da je ova ideja stara ─Źak 17 godina.

-To je bio predlog Zakona o bezbednosti u saobra─çaju još 2004. godine, ali nije za┼żiveo. Treba znati da po aktuelnom zakonu svako ko ostane bez dozvole ponovo pola┼że voza─Źki ispit, ali prolazi i kroz period rehabilitacije gde mu se objašnjavaju koje je prekršaje napravio I pokazuju mu se fotografije i snimke jezivih saobra─çajnih nezgoda. Sada, ako ti i nakon si dva puta ostao bez dozvole nastaviš da se neodgovorno ponašaš to zna─Źi da ili nisi sposoban za vo┼żnju ili imaš neke psihi─Źke probleme. Zato i ne treba više da voziš – isti─Źe za “Blic” Okanovi─ç.

Bez voza─Źke ostaju i doktori nauka?!

U Srbiji bez voza─Źke dozvole najviše ostaju relativno mla─Ĺi pripadnici ja─Źeg pola.

-Ogromna ve─çina od oko 10.000 voza─Źa kojima je oduzeta voza─Źka dozvola, a koji su u Agenciji za bezbednost saobra─çaja prošli seminare unapre─Ĺenja znanja, jesu voza─Źi muškog pola, u kasnim tridesetim, naj─Źeš─çe srednjeg obrazovanja, me─Ĺu njima ima i desetak doktora nauka. Ovaj podatak pokazuje da najviši stepen obrazovanja nije i garancija savesnog i bezbednog ponašanja u saobra─çaju – zaklju─Źuje Duško Peši─ç, direktor Agencije za bezbednost saobra─çaja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE